De melkveehouders krijgen twee leidingen onder het land doorlopen, een van het waterschap en een van zuivelconcern FrieslandCampina. Het waterschap zocht in een vroeg stadium contact met LTO Noord om samen tot een goed afwegings- en vergoedingsmodel te komen. Voor het tracé was er keuze uit meerdere varianten die zijn voorgelegd in een open proces. Regiobestuurder Henk Smith: ‘De inbreng van ons als belangenbehartiger, maar ook van de betrokken agrariërs, is belangrijk voor het draagvlak van het totale project. Er is sprake van een positieve grondhouding. Zowel waterschap Noorderzijlvest als FrieslandCampina zit er goed in.”
In samenspraak met LTO Noord zijn enkele uitgangspunten vastgesteld. Beleidsadviseur Taeke Wahle: ‘Een tracé dat de minste belasting oplevert voor de grondgebruikers, een goede regeling van hoe de uitvoerder omgaat met de grond die wordt opgegraven en natuurlijk de vergoeding voor zowel het zakelijk recht van aanleg als het recht van betreden, waren de uitgangspunten. “Maar ook een protocol hoe wordt omgegaan als later toch schade ontstaat, bijvoorbeeld door vernatting, lekkage of verzakking langs het traject.”
Het project maakt het mogelijk dat twee oudere kleinere waterzuiveringen in Marum en Zuidhorn worden vervangen door een moderne grotere in Gaarkeuken en dat de kaasfabriek van FrieslandCampina in Marum grotendeels via hetzelfde tracé geschoond proceswater kan lozen in het Van Starkenborghkanaal in plaats van in het natuurgebied Oude Diep/Dwarsdiep.
Melkveehouder De Boer heeft vertrouwen in een goed verloop. ‘We krijgen echt alles vergoed, van het extra graszaad dat nodig is tot en met de drainage als die moet worden verlegd. In Groningen is er veel wantrouwen richting de overheid. Maar in het waterschap kun je best nog vertrouwen hebben, weet ik uit ervaring.’