Jaarlijks werkbezoek met gedeputeerden
Elk jaar nodigt het LTO Noord regiobestuur gedeputeerden van de provincie Fryslân uit voor een agrarisch werkbezoek. Regiobestuurder Jan Teade Kooistra: “Vaak organiseren we dan een bezoek aan agrarische bedrijven, het leek ons goed om nu iets van een grotere schaal te laten zien. Dat maakt namelijk duidelijk hoe belangrijk de agrarische bedrijven zijn in de regio Súdwest-Fryslân.”
De gedeputeerden werden meegenomen in het grotere plaatje: de weg die melk aflegt nadat het van het erf af vervoerd wordt naar de fabriek, waar de melk het productieproces doorloopt tot kaas.
Veel melkvee, weinig akkerbouw
In regio Súdwest-Fryslân ligt vooral veel grasland. De grond is minder geschikt voor akkerbouw, dat zie je dan ook bijna niet in deze regio. Het effect van het wegvallen van derogatie wordt in Súdwest-Fryslân extra gevoeld; doordat er weinig akkerbouw is in dit gebied, is het voor melkveehouders nog lastiger om mest af te zetten dan in veel andere regio’s. Er wordt door de boeren hard gezocht naar oplossingen.
Melk levert bijdrage aan de economie
De kaasfabriek in Workum heeft een grote impact op de economie in Súdwest-Fryslân. Naast de werkgelegenheid in de fabriek voor mensen uit de regio, is het duidelijk dat de fabriek een belangrijk onderdeel is in de keten: de kaasfabriek levert ook veel werk op voor andere bedrijven in de regio.
De afgelopen jaren heeft de kaasfabriek veel investeringen gedaan. Kooistra: “Deze fabriek, die blijft. Maar zonder melk kan er geen kaas worden geproduceerd. De melkveebedrijven in Súdwest-Fryslân zijn dus belangrijk voor de regio. Dat is de boodschap die we hebben meegegeven aan de gedeputeerden: de melkveebedrijven zijn onmisbaar in het grotere geheel.”