Wetterskip Fryslân zou hier graag een brede groene dijk aanleggen, vergelijkbaar met de dijk bij Noard Fryslân Butendyks.
LTO Noord en andere landbouwpartijen tegen binnendijkse compensatie
Aanleg van een groene dijk vraagt ruimte richting het Wad. Het gaat maar om een beperkt aantal meters, maar deze liggen wel in Natura2000 gebied. Deze hectares moeten volgens de wet gecompenseerd worden met eenzelfde aantal hectares binnendijks, die dan de functie natuur moeten krijgen. Buitendijkse compensatie is niet aan de orde, want daar ligt al een natuurfunctie.
In totaal gaat het om 30ha compensatie op landbouwgrond, daar zijn de landbouwpartijen fel op tegen. Het gaat niet alleen om 30ha natuur, maar ook over de vele hectares die te maken krijgen met externe werking van deze nieuwe natuur. Ook de gemeente NoardEast Fryslân is hierop tegen. In de stuurgroep 1Dyk leidde dit tot een patstelling. Deze Stuurgroep met daarin de gemeenten NoardEast Fryslân en Waadhoeke, de provincie, Wetterskip Fryslân, RWS, IFG en de landbouw heeft een adviserende rol naar het Algemeen bestuur van het waterschap. De Stuurgroep beslist niet, maar een unaniem advies van de Stuurgroep legt natuurlijk wel een zwaar gewicht in de schaal.
Afspraken Stuurgroep: geen compensatie op hoogwaardige landbouwgrond
Om een poging te doen om de patstelling te doorbreken is er op 8 januari een extra Stuurgroep vergadering geweest, waarin het volgende is afgesproken:
- In principe gaan alle partijen voor een brede groene dijk
- Er wordt niet gecompenseerd op hoogwaardige landbouwgrond
- We verkennen of de ecologische meerwaarde van een groene dijk ook (deels) als compensatie kan dienen. In Groningen is dit ook gelukt.
- We gaan verkennen of compensatie ook op een andere plek kan waar zowel de natuur als de boeren er profijt van hebben.
Als dit laatste niet een win/win-situatie oplevert, dan kan de landbouw niet instemmen met een groene brede dijk en is er dus geen overeenstemming in de Stuurgroep.
Doel: een zo goed mogelijk resultaat voor de landbouw
In de afgelopen maanden hebben LTO Noord en de andere partijen veel energie gestoken in het ambtelijke proces en in de Stuurgroep, dat heeft de positie van de landbouw versterkt. We stellen ons nog steeds constructief op, denken mee in mogelijke oplossingen en proberen voor de landbouw tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.
De komende weken moet duidelijk worden of de door ons met elkaar bedachte oplossing ook realistisch is. Maar ook dan ligt de besluitvorming bij het waterschap als vergunning aanvrager, bij de provincie als vergunningverlener en bij de beide gemeenten als er iets in het gebied moet gebeuren.
Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met de de Stuurgroepleden die de landbouw vertegenwoordigen:
Willem Hoogterp, AJF Bouhoeke
Teun de Jong, NAV
Tineke de Vries, LTO Noord
Durk de Jong, Vereniging van Pachters Butendyks
Andries Jensma, FPG