Ontgrondingen
De bovengrens voor ontgraven grond bij ontgrondingen wordt bijgesteld van 10.000 m3 naar slechts 1.000 m3. De impact van die verlaging is vrij groot: het zal vaker voorkomen dat een vergunning moet worden aangevraagd voor cultuurtechnische verbeteringen.
Roeken
De roek is vanwege een dalende populatie verwijderd uit de lijst met schadesoorten waarvoor vergunningvrije activiteiten zijn toegestaan. Ondanks dat er minder roeken zijn, is de getaxeerde schade aan gewassen tussen 2014 en 2022 gestegen van €9.000,- naar €221.000,- (cijfers van BIJ12). Dit bedrag is bovendien slechts een deel van de werkelijk ervaren schade. Kijkend naar alle beschikbare cijfers en informatie is er wat ons betreft geen reden om de roek van deze lijst schadesoorten te verwijderen.
Ganzen
Met het oog op nieuwe afspraken die gemaakt zijn in de discussie over het ganzenbeleid hebben we een aantal opmerkingen opgenomen in de zienswijze. Bijvoorbeeld over een zone waarin niet mag worden verjaagd, verontrust of afgeschoten en over het maximale aantal dieren dat per actie verjaagd mogen worden. Een wildbeheerder zou slechts vier ganzen mogen schieten elke keer dat hij het veld in gaat. Dat beperkt de effectiviteit van schadebestrijding ernstig en is wat ons betreft niet aanvaardbaar.
Windmolens
De maximale as-hoogte van nieuwe windmolens is op 15 meter bepaald. Landinwaarts neemt het rendement af waardoor agrariërs terughoudend zijn in het investeren, terwijl windmolens wel bijdragen aan de energiedoelen van de provincie Fryslân. We roepen de provincie op om bijvoorbeeld in een pilot te kijken naar de mogelijkheden voor molens met een as-hoogte van maximaal 25 meter in meer besloten gebieden.
Ook stellen we vraagtekens bij de maximale termijn van 25 jaar. Vaak is de levensduur van een windmolen langer dan dat en is er geen noodzaak voor het weghalen of vervangen. Daarnaast is de werkwijze niet helder wanneer een molen eerder wordt vervangen door een nieuwe windmolen die binnen de bestaande vergunning wordt geplaatst.
Over de Omgevingsverordening
Op 1 januari 2024 zijn de Omgevingswet en de Omgevingsverordening Fryslân 2022 in werking getreden. De Omgevingsverordening sluit aan op de ambities en opgaven uit de Omgevingsvisie van de provincie Fryslân “De romte diele”.
De Omgevingsverordening is een digitale verordening die alle eerdere verordeningen voor de fysieke leefomgeving heeft vervangen, zoals de Verordening Romte, de Waterverordening, de Vaarwegenverordening, de Wegenverordening, de Milieuverordening en de Verordening wet Natuurbescherming. De meeste verordeningen zijn vervallen toen de Omgevingsverordening van kracht werd.