Politie, gemeente en LTO Noord pakken criminaliteit buitengebied aan

  • Friesland
  • Regio Noord
  • Opsterland
  • Weststellingwerf
  • ABO Ooststellingwerf
  • Platteland en Omgeving
  • Veiligheid

1 op de 20 Friese boeren is wel eens benaderd door criminelen. Gistermorgen namen politie, handhaving en LTO Noord Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant mee ‘de boer op’. Door extra aandacht voor veiligheid in het buitengebied wordt het bewustzijn van de risico’s hoger.

Politie, gemeente Opsterland en LTO Noord in gesprek met boeren over ondermijning en veiligheid in het buitengebied.

Waarschuwingsbordje of een grote hond

De samenwerkende gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland verstrekken bordjes aan agrarisch ondernemers die het signaal afgeven dat de politie in het gebied alert is op criminaliteit. Volgens handhaver Tienet werpt dat al een drempel op: “Bovendien is het niet alleen een bordje afleveren, we gaan ook in gesprek met de boer. Dat wordt meestal erg gewaardeerd. Een grote hond schrikt af, maar zo’n bordje werpt ook een drempel op.” 

De OWO-gemeenten tellen tussen de 700 en 800 boeren, bij 250 boerderijen hangt inmiddels een bord op het erf. 

Wanneer is iets verdacht?

Criminaliteit is niet altijd duidelijk te herkennen. Een boer geeft bijvoorbeeld aan dat er wel een vreemde auto is gezien op het erf, maar die reed na korte tijd ook weer weg. Zijn het dan mensen met verkeerde bedoelingen of zijn het mensen die simpelweg verkeerd gereden zijn? Wanneer trek je aan de bel? 

Boeren trekken niet snel aan de bel. Ze zetten het wel in de buurtapp als ze iets vreemds hebben gezien, maar die melding wordt niet doorgezet naar de politie. Daardoor blijven verdachte zaken vaak buiten beeld bij de instanties. 

Ook weten veel boeren niet waar ze terechtkunnen met vragen of meldingen, ook als ze daadwerkelijk benaderd zijn door criminelen. Wijkagent Joop Bulthuis: “Daar komt bij dat boeren bang zijn dat ze het werk moeten stilleggen als er bijvoorbeeld wietplanten worden aangetroffen in een maisveld. Wat ons betreft kunnen ze echter gewoon doorwerken om die wietplanten heen, wél is het van belang dat ze ons op de hoogte stellen zodat we een onderzoek kunnen instellen.”

Er wordt niet altijd meteen actie ondernomen bij een melding. Vaak is een melding een puzzelstukje, daarvan zijn er meer nodig om tot een zaak te komen. 

LTO Noord: “Als je één keer ‘ja’ zegt, kom je er niet meer uit”

Anja Doldersum, beleidsadviseur LTO Noord: “We helpen boeren vooral door voorlichting te geven en hen in contact te brengen met de wijkagent, zodat ze elkaar kennen. De drempel ligt dan lager om het te melden als ze benaderd worden door drugscriminelen of iets verdachts ziet. Als je er eenmaal in zit, kom je er niet zo gemakkelijk meer uit.”

Nu er steeds meer aandacht is voor ondermijning in het buitengebied, komen er ook meer meldingen binnen van boeren die iets opvallends hebben gezien of benaderd zijn.

Het in scène gezette bezoek vond plaats bij LTO Noord afdelingsbestuurder Eelco Zandvliet. Eelco: “Ik denk dat dit een goede actie is om mensen bewust te maken van de gevaren van ondermijning. Tegelijkertijd ontmoedig je de crimineel, het werkt dus twee kanten op.”

Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant waren mee ‘de boer op’. Door extra aandacht voor veiligheid in het buitengebied wordt het bewustzijn van de risico’s hoger. De kans dat het je overkomt is misschien klein, maar die kans is nog kleiner als je erop alert bent.

  • Klik hier voor het artikel in de Leeuwarder Courant
  • Bekijk hier het item van Omrop Fryslân 

 Politie, gemeente en LTO Noord gaan in gesprek met boeren over ondermijning en veiligheid in het buitengebied.