Voorzitter Douwe Borsch: “Zo zijn we al jaren bezig om iets aan ganzenoverlast te doen. Winterganzen, maar ook steeds meer overzomerende grauwe ganzen bevolken het eiland. Fokkinga heeft nu ook met eigen ogen kunnen zien hoe de populatie grauwe ganzen explodeert en hoe kaal het land wordt waar de ganzen vreten. Op sommige plekken staat geen grasspriet meer. ”
Ook hebben we gesproken over de stikstofproblematiek. Regiobestuurder Jan Teade Kooistra: ‘Ameland is een Natura 2000-gebied en de landbouw is al extensief. Sinds de jaren 80 zijn er al melkveehouders gestopt en is er al gehalveerd in vee. De stikstofreductie is al lang gehaald en toch wil de overheid nog stikstof reduceren. Het verminderen van vee is ook geen oplossing meer om de stikstof te reduceren.”
Borsch vult aan: “We doen ook veel aan weidevogelbeheer. Veel weidevogels zitten op boerenland en de grauwe gans zit op het land van Staatsbosbeheer. Om de grond gezond te houden is ook gewoon vee en mest nodig. De ondergrens in vee is bereikt. En dat hebben we aan Fokkinga duidelijk kunnen maken.”