‘Denken als een akkerbouwer’ bij mechanische onkruidbestrijding maisteelt

  • Friesland
  • Regio Noord
  • Veenweide Friesland
  • Melkveehouderij

Mechanische onkruidbestrijding bij de teelt van mais in het Friese veenweidegebied levert een flinke uitdaging op. Qua weer, qua timing en de juiste machines. Dus gingen de deelnemers van het Praktijknetwerk duurzame Snijmaisteelt Veenweide Fryslân (PSV) een kijkje nemen bij een van de machinefabrikanten op dit terrein: Lemken in Alpen, Duitsland.

Christoffel den Herder, deskundige op het gebied van mechanische onkruidbestrijding, nam de groep onder zijn hoede. Het project vanuit het innovatieteam Veenweide Fryslân loopt nog een jaar.

Zo’n twintig geïnteresseerden gingen mee met deze excursie met de waterkaravaan. Deze bus wordt ingezet om boeren en bestuurders met elkaar in verbinding te brengen rond het verbeteren van bodem- en waterkwaliteit. Het was dan ook een gemêleerd gezelschap dat onlangs instapte in Lemmer: veehouders, loonwerkers, leden van de klankbordgroep snijmais Feangreide, een programmateamlid Feangreide en LTO Noord-medewerkers.

Dirk Johan Feenstra, projectleider PSV bij LTO Noord, over het waarom van de excursie: ‘In ons praktijknetwerk zoeken we op vier locaties in Friesland met vier melkveehouders en drie loonwerkers naar manieren om snijmaisteelt op veen te verduurzamen. Doel is oplossingen vinden die breed uitrolbaar zijn. Dat doen we op vier demovelden met stroken met verschillende ondiepe grondbewerkingen, verschillende manieren van mechanische onkruidbestrijding, verschillende mengteelten en onderzaai met het oog op de biodiversiteit.

‘Dit soort excursies – waarbij we ook loonwerkers uitnodigen die niet in het netwerk zitten maar met machines en inzet betrokken zijn – is goed voor de groepsvorming en bewustwording. Deze fabrikant heeft een interessant assortiment aan eggen en schoffels waarmee het bedrijf voorsorteert op minder en andere inzet van gewasbescherming. En het is natuurlijk hartstikke leuk om een kijkje in zo’n fabriek te nemen.’

Voorsprong op onkruid

Volgens Den Herder van Ceres Horti Advice is het belangrijk bij toepassing van mechanische onkruidbestrijding dat het gewas een voorsprong heeft op het onkruid. ‘De basis is een natuurlijke bodembedekking. Groenbemesters zorgen, afhankelijk van de soort, voor onkruidonderdrukking. Dit is ook afhankelijk van zaaimoment en -techniek.’ Den Herder erkent dat dit bij snijmais lastig is. Feenstra ziet dit ook op basis van de afgelopen jaren. ‘Wat we geleerd hebben is dat tijd, planning, een vlak zaaibed, rassenkeuze en niet te vergeten het zaaitijdstip essentieel zijn.’

De deelnemers kijken terug op een geslaagde dag met als belangrijke eyeopeners: ‘Snijmaisteelt met mechanische onkruidbestrijding vraagt om denken als een akkerbouwer’, ‘mooi dat er steeds verder geïnnoveerd wordt’, ‘prachtige machines maar vraagt hoge investering en dat moet per gewas ook uit kunnen’, ‘de noodzaak van op tijd erbij zijn is vandaag nogmaals bevestigd’.

Bron:

Nieuwe Oogst