Provincie Drenthe voorlopig geen wolfvrije regio

  • Drenthe
  • Regio Noord

De provincie Drenthe werkt aan een nieuw plan Aanpak Wolf in Drenthe en heeft onderzocht of de Duitse methode ook voor Drenthe zou kunnen werken. De juridische risico’s zijn echter te groot.

De Duitse methode

Sinds 2020 is in Duitsland de natuurbeschermingswetgeving aangevuld met de bepaling dat, als er ondanks preventieve maatregelen vee wordt aangevallen door een wolf uit een roedel, de wolf binnen een vastgestelde tijd en gebied mag worden afgeschoten totdat er geen nieuwe schadegevallen meer zijn. Dat geldt ook als er gevaar dreigt voor mensen. 

De Duitse deelstaat Nedersaksen wil een wolf kunnen afschieten als die op dezelfde locatie twee keer in korte tijd vee heeft aangevallen binnen wolfwerende rasters. Een natuurorganisatie vocht die methode aan, de hoogste Duitse rechter oordeelde dat de werkwijze botst met het Europese natuurbeschermingsrecht. 

De provincies Drenthe en Gelderland hebben de methode ook onderzocht, maar vinden de juridische risico’s te groot. 

Reactie LTO Noord

Regiobestuurder Arend Steenbergen: “De provincie heeft aangegeven dat er op juridisch gebied te veel haken en ogen zitten aan de Duitse methode. Dat is natuurlijk enorm teleurstellend voor veehouders in Drenthe. Het gevoel van onveiligheid en ongerustheid heerst, over of er niet weer een aanval geweest. 

Dit gaat de maatschappij ook geld kosten: meer wolvenaanvallen betekent hogere tegemoetkomingskosten voor schade. Boeren zijn verplicht om hun vee te beschermen. Als dat niet kan met de huidige toegestane mogelijkheden dan moeten boeren hun vee binnen gaan houden, en iedereen wil toch juist dat vee buiten in de wei loopt. Ook zijn er gevolgen voor het landschap als overal hekken en rasters komen te staan. Er moet beleid komen.”

Wolfvrije regio niet op korte termijn haalbaar

In het coalitieakkoord van de Drentse coalitiepartijen BBB, VVD, PVDA en CDA staat dat de partijen willen streven naar een wolfvrije regio. Dat streven lijkt voorlopig niet haalbaar. 

De provincie Drenthe vindt dat de beschermde status van de wolf uiteindelijk omlaag moet, daarvoor wordt gelobbyd in Brussel en Den Haag. Daarnaast moet vanuit Den Haag ‘de gunstige staat van instandhouding’ bepaald worden: alleen dan is beheer mogelijk.