Provincie Drenthe ‘kan niet binnen 8 weken reageren’
In veel provincies kunnen boeren faunaschade, bijvoorbeeld schade aan wintertarwe door ganzen, melden bij de faunabeheereenheid (FBE). In Drenthe is dat anders georganiseerd, daar moet schade worden gemeld bij de provincie.
De standaard procedure van de provincie lijkt te zijn om na een schademelding een brief te sturen waarin staat dat de provincie niet binnen de wettelijk vastgestelde termijn van acht weken kan reageren. Gevolg: de ganzen kunnen ongestoord hun gang gaan en tegen de tijd dat de provincie de melding in behandeling neemt, is er van de gewassen weinig meer over.
Te laat voor reparatie
Door het faunabeleid van de provincie Drenthe groeien de populaties van schadeveroorzakende dieren, waaronder ganzen, fors door. Boeren krijgen niet de mogelijkheid om schade effectief te bestrijden en ervaren tegelijkertijd dat het steeds moeilijker wordt om een tegemoetkoming in de schade te ontvangen.
De situatie is inmiddels dusdanig uit de hand gelopen, dat reparatie geen mogelijkheid meer is.
LTO Noord: er is nú actie nodig
Ganzen vreten het wintergraan en gras op, roeken verorberen de mais en spreeuwen gaan los op de blauwe bessen. Daar komt bij dat het afschieten van onder andere reeën in Natura2000-gebieden en 500 meter daaromheen niet is toegestaan, ook de reeënpopulatie groeit daar dus gestaag door.
Als de provincie niet meteen actie onderneemt, kan het groeiseizoen 2025 voor een groot deel als verloren worden beschouwd. In de brandbrief roepen wij, samen met DAJK, de Vereniging Drentse Boermarken, Drents Particulier Grondbezit, Vereniging Het Ree en de Nederlandse Jagersvereniging, de provincie Drenthe op om nú in te grijpen.