LTO Noord: Drentse subsidie wolfwerende rasters is niet de oplossing

  • Drenthe
  • Regio Noord

Onlangs ontvingen veehouders in Drenthe een brief van de provincie over een subsidieregeling voor wolfwerende rasters. Deze brief riep wisselende reacties op. Sinds 2015 zijn er weer wolven in Nederland. De populatie neemt elk jaar toe, dat zorgt voor onrust over de veiligheid van dier en mens.

De schade neemt steeds meer toe en steeds vaker kiezen boeren ervoor hun dieren binnen te houden om ze geen gevaar te laten lopen. Het gedrag van wolven verandert ook. Wolven worden minder schuw en laten zich steeds vaker zien in de buurt van mensen. In 2023 riep LTO Noord op tot een analyse van gebieden die geschikt zouden kunnen zijn voor de wolf. Drentse natuurgebieden zijn dat in ieder geval niet; die zijn gewoon te klein voor de wolf.

Provincies worstelen met het beleid rond de wolf; provincie Drenthe was één van de vijf provincies die het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan niet wilden ondertekenen. Het plan bracht veel onduidelijkheid en de eisen om in aanmerking te komen voor schadevergoeding waren strenger dan in het eerdere wolvenplan. Wel heeft de provincie zelf een plan van aanpak opgesteld, met daarin perspectieven op de korte en lange termijn en te nemen maatregelen. Een subsidieregeling voor wolfwerende rasters is één van die maatregelen. Op de lange termijn streeft de provincie Drenthe naar een wolfvrije regio.

Ook de Europese Unie is bezig met wolvenbeleid en presenteerde onlangs een voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’.

Onvrede in Drenthe: “dit is niet de oplossing”

Een aantal veehouders in Drenthe heeft de brief van de provincie retour afzender gestuurd. Niet vanuit onwil om hun dieren te beschermen, maar omdat een wolfwerend raster voor de meeste veehouders niet werkbaar is. Regiobestuurder Arend Steenbergen: “Als dieren in één stuk grasland staan, zou je er een hekwerk omheen kunnen zetten. Vaak wisselen schaapskuddes echter regelmatig van perceel, het is geen optie om een wolfwerend raster steeds te verplaatsen. Bovendien ben je er niet met alleen het plaatsen, ook onderhoud van een raster kost tijd en geld.”

Eerder bleek al dat ook een goed geplaatst raster geen garantie biedt voor het weghouden, er vinden alsnog aanvallen plaats binnen rasters.

Wat vindt LTO Noord van de aanpak in Drenthe?

We waarderen het dat de provincie Drenthe zich wil inzetten voor boeren en standpunten wil innemen over de wolf. De subsidieregeling voor wolfwerende rasters slaat de plank echter mis.

De provincie geeft in haar plan van aanpak aan met vrijwilligers te willen werken die boeren ondersteunen bij het plaatsen en onderhouden van rasters. Wat LTO Noord is dit betreft geen bestendige oplossing, wij vinden dat de provincie Drenthe de ondersteuning van boeren professioneel moet inrichten.

We hopen dat met het Europese voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen, effectievere maatregelen mogelijk worden. Bovendien kan er meer ruimte ontstaan voor preventief beheer van de wolvenpopulatie en voor het beheren van probleemwolven.

Inloopbijeenkomsten

Dagblad van het Noorden plaatste vandaag een artikel naar aanleiding van een inloopbijeenkomst over de subsidieregeling in Dwingeloo. Morgen, donderdag 13 maart, is er een inloopbijeenkomst georganiseerd in Café Hofsteenge in Grolloo, klik hier om je aan te melden.