Ga er maar vanuit dat u gehackt wordt,” zei Erik Akerboom directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD. “Vaak komt u er niet eens achter, maar als u erachter komt, zorg dat u weet wat u dan moet doen.” Hij noemde daarbij het voorbeeld van de Russische militaire inlichtingendienst die een wereldwijd botnet heeft gecreëerd van duizenden gehackte routers van particulieren en midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook agrarische bedrijven krijgen te maken met cybercrime.
Regiobestuurder Henk Hulshoff nam deel aan het panel. “In toenemende mate wordt geprobeerd om systemen te kraken. Het is een wedloop tussen beveiligers en hackers. In de landbouw werken we ook meer en meer met online systemen. We kunnen niet meer zonder en daarom is het heel belangrijk dat je de digitale beveiliging goed op orde hebt. Het moet een onderdeel zijn van je bedrijfsvoering. Denk bijvoorbeeld aan goede antivirussoftware, maak regelmatig backups en zorg voor goede wachtwoorden die regelmatig onderhouden moeten worden. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid voor leveranciers en eindgebruikers.”
Ben jij digitaal weerbaar?
Er is een uitgebreide Agro Scan vanuit het project met de MKB Cyber Campus speciaal voor de agrarische sector beschikbaar. Met deze scan krijg je meer inzicht in de digitale weerbaarheid van je bedrijf. Na afronding van de vragenlijst ontvang je via de mail een beknopt rapport met aanbevelingen om je computersysteem digitaal veilig te maken en te houden. Kijk op: Digitale beveiliging (ltonoord.nl)
De bijeenkomst werd georganiseerd door VNO-NCW MKB Noord, Bouwend Nederland Regio Noord, Techniek Nederland, LTO Noord en de Koninklijke Metaalunie.