De verkregen inzichten kunnen helpen om gewassen te beschermen, groei te bevorderen en gezondheid van de bodem te ondersteunen. Voor een gezonde bodem en een goede gewasopbrengst is de bodembiologie essentieel.
Impact op voedselproductie
Hoe gaat het inzetten van bodembiologie voor voedselproductie in zijn werk en wat is de impact daarvan op de voedselproductie? Dat vraagt om een andere benadering. Eén van de deelnemers geeft aan al duidelijk de voordelen van goede bodembiologie voor zijn gewassen te ervaren. “Ik zou hier graag nog meer op willen sturen. Dit project was een goede eerste stap om bodembiologie meetbaar te maken; immers meten is weten voordat je hierop kan sturen,” aldus Werkman.
Twee stappen
Het project bestond uit twee stappen: een webinar en een haalbaarheidsonderzoek. Tijdens het webinar lichtten bodemvitaliteitsexperts de aanwezige agrarische ondernemers in over de waarde van bodembiologie en de eigenschappen die een grond moet hebben om kansrijk te worden bevonden. Het haalbaarheidsonderzoek vond plaats op de percelen van 30 agrariërs. Nieuwe en bestaande analysetechnieken werden gebruikt om de huidige staat van de bodembiologie te beoordelen. De resultaten werden verwerkt in individuele rapporten en gedeeld met de agrariërs.
Belang van bodembiologie
Het project heeft geleid tot een grotere bewustwording van het belang van een gezonde bodembiologie in de landbouwsector. Hoewel de onderzochte bodems een rijk bacterieel microbioom bevatten, is er ruimte voor verbetering van gunstige bodemschimmels en grotere bodemdiertjes. Deze bevindingen bieden mogelijkheden om de voordelen van bodembiologie in de praktijk te benutten, waaronder het ontwikkelen van bodemverbeteraars uit plantaardige reststromen en dierlijke mest. Dit kan helpen om succesvoller nieuwe eiwitgewassen in Nederland te telen.
LTO Noord is partner van het programma Fascinating. Meer informatie over het project Bodemgezondheid en alle projectresultaten lees je op de webpagina van Fascinating.