Geen overeenstemming groene dijk: LTO Noord tegen compensatie op landbouwgrond

  • Regio Noord
  • Friesland
  • Groningen
  • Natura 2000
  • Bodem en Water
  • Platteland en Omgeving

De partijen in het 1DYK-project hebben geen overeenstemming bereikt over een groene dijk langs de Waddenkust. De afgelopen jaren is er gewerkt aan plannen voor het versterken van de dijk tussen Koehool en Lauwersmeer.

Het gaat om ongeveer 15km op een traject van bijna 50km.

De stuurgroep van het 1DYK-project bestaat uit Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, Rijkswaterstaat, gemeente Noardeast-Fryslân, gemeente Waadhoeke en landbouw- en natuurorganisaties. LTO Noord zit namens de landbouw in de stuurgroep.

Natuurcompensatie nodig voor groene dijk

In 2021 kwam het Wetterskip met het plan om een brede groene dijk aan te leggen. Dit vraagt ruimte richting het Wad. Deze grond ligt in Natura2000 gebied, volgens de wet moeten die hectares worden gecompenseerd met eenzelfde aantal hectares binnendijks.

De grond die binnendijks gecompenseerd moet worden is voornamelijk landbouwgrond, die grond krijgt dan een natuurfunctie.

De samenstelling van het waterschapsbestuur is veranderd ten opzichte van 2021, toen de keuze voor een brede groene dijk werd gemaakt. De nu zittende BBB-bestuurders zijn kritisch op natuurcompensatie.

LTO Noord fel tegen compensatie op landbouwgrond

In totaal gaat het om 30ha compensatie op landbouwgrond. LTO Noord en andere landbouwpartijen zijn daar fel op tegen. Naast de hectares die de landbouw moet inleveren voor natuur hebben we bezwaar vanwege de vele hectares die te maken krijgen met externe werking van deze nieuwe natuur.

Tineke de Vries zit namens LTO Noord in de stuurgroep: “De strikte regels omtrent Natura2000 die voor het Waddengebied gelden, gijzelen als het ware nieuwe ontwikkelingen als een brede groene dijk."

Op zoek naar nieuwe samenwerkingsvorm

Na vijf jaar van overleggen is het niet gelukt om overeenstemming te bereiken tussen de partijen. Om verdere vertraging van de dijkversterking te voorkomen, wordt nu gezocht naar een nieuwe samenwerkingsvorm om gezamenlijk op te trekken in deelprojecten.

De Vries: "We hebben ons altijd constructief opgesteld en willen graag meedenken over mogelijke oplossingen. Een dergelijk dijkconcept is op zich prima, maar ga dan wel anders om met natuurcompensatie.”