Ik zal me eerst kort voorstellen; mijn naam is Arend Steenbergen, ik ben 57 jaar en heb samen met mijn gezin een melkveebedrijf in Pesse. Vanwege het feit dat we het bedrijf samen doen heb ik de ruimte om de belangenbehartiging op te pakken. Iedereen vindt tegenwoordig iets van de landbouw en van belang is om goed beargumenteerd en positief de landbouw uit te dragen. Ik wil vooral vroeg aan tafel zitten om mee te kunnen sturen.
In een eerste provinciale vergadering was drainage en beregening rondom Natura 2000 aan de orde. We hadden eerder met diverse organisaties afspraken gemaakt hoe om te gaan met dit gebruik. Namelijk om vooraf te bepalen wat invloed zou hebben op natuur en waar niet. Maar een gezamenlijke bestuurlijke afspraak is niet meer genoeg; het moet tegenwoordig juridisch dicht getimmerd worden. En dit is niet het enige dossier waar we tegen juridische procedures aan lopen. Het meest bekend voorbeeld is de Programmatische Aanpak Stikstof die door de rechter van tafel is geveegd. De datum van 1 oktober in het eerste concept Actieprogramma Nitraat is juridisch hard maar het heeft niets te maken met gezonde praktijk en boerenverstand.
Al het nieuwe beleid moet langs de juridische afdeling om dicht geregeld te worden want als een enkeling het in zijn hoofd haalt om het bij de rechter aan te kaarten heb je kans dat de overeenkomsten tussen de verschillende maatschappelijke organisaties naar de prullenbak gaan.
Ik vraag me af of dit dan de nieuwe werkelijkheid is en of we afscheid moeten nemen van de in Nederland zo gewaardeerde polder, waarin de verschillende belangen tot een acceptabel compromis voor iedereen wordt gesmeed. In plaats van een toekomst waarin alleen de rechter in Nederland bepaalt wat er moet gebeuren en waar iedere partij via de rechter haar belang probeert af te dwingen. Laten we ervoor zorgen dat het gezonde verstand weer zegeviert.
Arend Steenbergen
interim regiobestuurder LTO Noord, regio Noord