De eerste lichting is door de cursisten beoordeeld als ‘zeer goed’.
De Vakopleiding Paddenstoelen is gestart door LTO vakgroep Paddenstoelen met steun van Colland Arbeidsmarkt voor werknemers en (aankomend) kwekers in de paddenstoelenbranche.
‘Scholing is cruciaal voor de sector om nu en in de toekomst bij te kunnen blijven. Het reguliere onderwijs biedt ons als sector niets meer waardoor we zelf de handschoen hebben opgepakt’, aldus scholingsconsulent, Ko Hooijmans. ‘En met succes, want de animo is groot om onze “sporen” weer te verspreiden.’
‘De opleiding is opgezet voor zowel de beginnende medewerker in de sector als juist voor iemand die al veel ervaring heeft en zich verder wil verdiepen’, licht docent Mark den Ouden toe. ‘Deze beoogde variatie in achtergrond zagen we ook terug in de aanmeldingen voor deze eerste groep: van zij-instromers die champignonkweker willen worden tot bedrijfsopvolgers. Juist deze variatie is heel waardevol: doordat iedereen met een andere blik kijkt, kan je veel van elkaar leren.’
Mark den Ouden: ‘De diversiteit in de groep is groot, maar de leerwens is voor iedere deelnemer grotendeels gelijk.’ Ze willen allemaal meer weten over de zogenaamde ‘blauwdruk’ van de champignonteelt: waarom wordt welke teeltmaatregel op welk tijdstip genomen? Wanneer draai je aan de knoppen van temperatuur of CO2-gehalte? Of wat is het beste tijdstip om water te geven? Tijdens de vele bedrijfsbezoeken was er alle ruimte voor het stellen van vragen. ‘Ik zie het spreekwoordelijke kwartje van de theorie vallen wanneer de deelnemers de teeltmaatregelen met elkaar bespreken in de praktijk.’
De vaktechnische cursus bestaat uit 9 fysieke cursusdagen, die gecombineerd worden met 8 e-learning modules. De e-learning bestaat uit theorie over het teeltproces, waarna de cursist vragen krijgt om te zien of de inhoud goed begrepen is. Ook volgen er praktische oefencases. Op alle vragen krijgen de deelnemers direct feedback. Aan het einde van de e-learning volgt een test. Zo hebben de deelnemers al een goede basiskennis, die tijdens de bijeenkomsten wordt besproken en uitgediept.
Juist deze combinatie van theorie en praktijk wordt door de cursisten gewaardeerd. ‘De bedrijfsbezoeken en praktijkvoorbeelden maken het tot een goede opleiding’, geven meerdere cursisten aan. En ‘juist de interactie met medecursisten maken het tot een goeie en leerzame opleiding’, blikt een andere deelnemer terug. De eerste lichting van de module ‘vaktechnische teelt’ was een groot succes en is door de deelnemers beoordeeld met ‘zeer goed’.
Aanmelden Vakopleiding Paddenstoelen
De tweede module van de vakopleiding, ‘ondernemerschap en werkgeverschap’, is vorige week van start gegaan. De twee modules kunnen afzonderlijk van elkaar gevolgd worden. Na het succesvol afronden van module 1 en 2 behaal je de door de branche-ondersteunde vakdiploma. Naast de vakopleiding start er ook nog een losse module Composteren (in ontwikkeling¬). Deze is straks apart of als extra module bovenop de vakopleiding te volgen.
Meer informatie en aanmelding via werkgeverslijn.nl/vakopleiding.
- Module 1 gaat definitief opnieuw van start in september 2024. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.
- Module 2 start opnieuw in mei 2025.
Meer informatie over scholing kan worden nagevraagd bij de Scholingsconsulent Paddenstoelen: Ko Hooijmans. Voor meer informatie over het project kun je contact opnemen met: Robert Veenstra, LTO Noord rveenstra@ltonoord.nl of 06-51759751.