Minder vragen en meer bereik is niet vreemd bij de Werkgeverslijn in 2024

  • Werkgeverslijn
  • Ondernemerschap Werkgeverschap en Onderwijs
  • Ondernemerschap
  • Arbeid en werkgeverschap

Hoewel het aantal vragen bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw daalt, neemt het bereik van de dienstverlening onder werkgevers alleen maar toe. Vreemd? ‘Nee’, concludeert adviseur Marco Bellekom. ‘Werkgevers pakken de telefoon op voor complexe vraagstukken.'

'Voor eenvoudigere vragen weten zij onze andere kanalen te vinden’.

Jaarlijks beantwoordt de Werkgeverslijn land- en tuinbouw duizenden vragen. Deze vragen vormen niet alleen de basis voor het ontwikkelen van praktische tips en tools om agrarische ondernemers met personeel in eigen dienst te ondersteunen in goed werkgeverschap. Ook leveren deze vragen een waardevolle input voor LTO in de belangenbehartiging: collega’s nemen deze signalen mee in de lobby.

Relatief rustig jaar

In 2024 liepen verschillende cao’s af. De cao Productiegerichte Dierhouderij en de cao Glastuinbouw liepen af in januari 2024; en de cao Open Teelten per 1 juli. Voor alle genoemde cao’s zijn nieuwe cao’s afgesproken. Het aantal vragen onder werkgevers nam toe richting de einddatum van de lopende cao. ‘Zij wilden graag duidelijkheid. Met name over met welke salarisschalen zij rekening moesten houden. Het is prettig om de nieuwste looncijfers te kennen voordat je als werkgever start met het werven van nieuw personeel. Werkgevers willen hun medewerkers graag een goed salaris bieden’, blikt Bellekom terug. De meeste vragen gingen dan ook over ‘beloning’ en ‘cao-onderhandelingen’.

Er waren dit jaar weinig ingrijpende wijzigingen in wet- en regelgeving. De invoering van het wettelijk minimum uurloon per 1 januari 2024 bleef een lange tijd vragen oproepen. Vragen over het wettelijk minimumuurloon bleven gesteld worden, doordat lonen niet langer als minimummaandloon- of minimumweekloon gepubliceerd werden, maar als minimumuurloon. Bij het berekenen van het wettelijk minimumloon per maand moet rekening worden gehouden met het aantal werkbare dagen per jaar. Dat verschilt per jaar en dat riep vragen op. Daarnaast moesten 38-urige werkweken worden doorberekend in de loongebouwen.

Regels rondom zzp

Een andere wetgeving waar veel vragen over binnen kwamen waren de regels rondom zzp. De opheffing van het handhavingsmoratorium, dat in 2016 werd ingesteld en waarmee de handhaving op schijnzelfstandigheid tijdelijk werd opgeschort, zorgde voor onduidelijkheid en onzekerheid rondom het werken met zzp’ers. ‘Via onze themapagina informeerden wij de werkgevers hierover. Daarnaast was er de mogelijkheid live vragen te stellen aan ons en de Belastingdienst via een webinar. Veel werkgevers maakten hier gebruik van’, licht Marco toe.

Goede communicatie

Marco wijst naar zijn headset. ‘Sinds onze nieuwe website in 2023 staat onze telefoon minder roodgloeiend. Maar aan het aantal downloads - ruim 2000! - kunnen we zien dat onze tools veel worden gebruikt. Onze nieuwsbrief wordt goed gelezen en het aantal lezers is het afgelopen jaar met 28% gestegen naar 6000. Steeds meer werkgevers in de land- en tuinbouw weten ons en onze middelen te vinden. Bijvoorbeeld door artikelen die wij publiceren in Nieuwe Oogst. En ook dankzij alle communicatie vanuit onze partners. Op onze website zijn de antwoorden op de meeste vragen snel te vinden. Voor complexere vraagstukken en advies pakken werkgevers de telefoon. Deze casussen vragen extra expertise. De beantwoording van een telefonische vraag neemt dan ook meer tijd in beslag dan vroeger.’

Wanneer een algemene vraag toch vaker aan de telefoon wordt gesteld, is dat een signaal om hier meer over te communiceren. ‘We hebben bijvoorbeeld veel aandacht gehad voor de nieuwe normen van het Agrarisch Keurmerk Flexwonen die per 15 augustus 2024 in gingen. Ook hadden we oog voor de wet vaste huurcontracten die is ingegaan per 1 juli 2024. Uit telefoongesprekken over huisvesting merkten we dat werkgevers vaak nog niet goed op de hoogte zijn dat het inmiddels verplicht is om een los huurcontract aan te bieden naast je arbeidsovereenkomst. Vandaar dat we dit nu in onze communicatie extra benadrukken. Ook bieden wij een model huurovereenkomst voor huisvesting seizoenarbeiders.’

Dienstverlening

Om de Werkgeverslijn land- en tuinbouw toegankelijk te blijven houden voor iedere agrarische werkgever, is er sinds 2024 een scherper onderscheid tussen een basis- en uitgebreide dienstverlening. De basisdienstverlening is gefinancierd vanuit Colland Arbeidsmarkt. Zo kan iedere agrarische werkgever gratis gebruik maken van de website, nieuwsbrief, praktische tools en de telefonische helpdesk in de ochtenduren. Voor wie meer wil, is er een abonnement beschikbaar. Voor abonnees worden webinars en bijeenkomsten georganiseerd; zij ontvangen video-tutorials en video-nieuwsflitsen; en zij kunnen ook in de middag bellen. ‘Door een extra financiering vanuit Colland, waren werkgevers uit de open teelten en dierhouderij en paddenstoelen in 2024 ook nog eenmalig uitgenodigd voor onze bijeenkomsten en webinars. Met onze abonnementsvorm kunnen werkgevers gebruik blijven maken van onze volledige dienstverlening.’

‘Als team kijken we ernaar uit om ook in 2025 veel agrarische werkgevers van dienst te zijn’, geeft de arbeidsadviseur van de Werkgeverslijn aan. Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief via werkgeverslijn.nl/nieuws en blijf op de hoogte van de laatste werkgeversontwikkelingen in de agrarische sector!

Bekijk hier de cijfers van 2024

Basis- of volledige dienstverlening

LTO Noord heeft samen met ZLTO, LLTB, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO, POV, Royal Anthos en Plantum de Werkgeverslijn land- en tuinbouw opgezet. Ons doel is agrarische werkgevers maximaal te ondersteunen op het gebied van goed werkgeverschap door middel van praktische informatie, tips en tools. De Werkgeverslijn wordt mede gefinancierd met de premie die agrarische werkgevers jaarlijks betalen aan Colland Arbeidsmarkt. De basisdienstverlening van de Werkgeverslijn is daarom voor iedere agrarische werkgever kosteloos. Met een abonnement maak je gebruikt van de volledige dienstverlening. LTO-leden betalen slechts € 173 per jaar.