Vezelhennep behoeft weinig input, is goed voor de bodem en draagt bij aan biodiversiteit. Er wordt gewerkt met meerjarige contracten. We spraken met Marthijs Roorda, directeur van GreenInclusive (Drachten).
Wat is vezelhennep
“Vezelhennep (Cannabis Sativa) is een breed inzetbare plant, het is een natuurlijke grondstof voor een breed scala aan toepassingen”, zegt Marthijs. “Denk aan voedsel, papier, veevoer, plastic vervangers, bio-energie en bouwmaterialen. De plant groeit snel, heeft een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water en voeding en heeft een positieve invloed op het milieu. Je teelt het zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, het is daarmee zeer geschikt om te gebruiken als wisselgewas.”
“Wat betreft de teelt is vezelhennep vooral geschikt voor zandgronden en lichte kleigronden. Je zaait het in april en na 100 dagen is het gereed om te maaien.”
Woningisolatie en grondstoffenmix
Marthijs zegt: “De toepassingen zijn dus vrij divers. Wij (GreenInclusive) verwerken het onder andere tot woningisolatie en maken er een unieke grondstofmix van die zorgt dat er geen nieuwe en virgin grondstoffen nodig zijn. Om de keten te kunnen sluiten werken we samen met de agrarische sector en de bewerkende- en producerende industrieën in Nederland. Alle producten kunnen, nadat ze worden afgedankt, gemakkelijk worden hergebruikt. Een gesloten keten, helemaal circulair en dat is goed voor ons allemaal.”
Vezelhennep: goed voor bodem, biodiversiteit en weinig input
“Na het zaaien hoef je in principe tot het oogsten niet meer op het land te komen, hierdoor wordt het een rustgebied voor o.a. vogels. Een onderzoeksrapport van CLM (maart 2022) bevestigt dit. Je teelt het zonder kunstmest en het heeft geen chemische bestrijdingsmiddelen of gewasbescherming nodig. Vezelhennep is daarmee bevorderlijk voor de biodiversiteit”, aldus Marthijs.
Over de overige voordelen zegt hij: “Vezelhennep groeit snel en heeft een penwortel, doordat de planten diep wortelen verrijken ze de grond met organisch materiaal en zuurstof. Het is een goed gewas voor de bodem.”
“Verder heeft vezelhennep een hoge opbrengst per hectare, tegen een relatief lage input aan water, voeding en arbeid. Het gewas kan vroegtijdig worden geoogst waardoor structuurschade wordt voorkomen. Ten opzichte van andere gewassen zijn er weinig bijkomende kosten en vergt het weinig arbeidsuren. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het milieu mede door zijn hoge CO2 opname. Het neemt ruim drie keer meer CO2 op dan een productiebos en je kunt een groot gedeelte van de plant verwerken, waardoor je CO2 langdurig opslaat.“
Meerjarige teeltcontracten, opbrengst en carbon credits
“Wij bieden meerjarige teeltcontracten aan waarbij we een vaste prijs afspreken per ton”, zegt Marthijs. “We organiseren de keten regionaal en zijn niet afhankelijk van (buitenlandse) marktschommelingen. We bieden financiële zekerheid en leggen deze vast in een samenwerkingsovereenkomst.”
Marthijs vervolgt: “Een andere interessante weg is de verkoop van carbon credits, waarbij je het vastgelegde CO2 verkoopt. Wij hebben de stap gezet om het hele proces van teelt tot eindproduct te certificeren, zodat je er ook een waarde aan kunt koppelen. Netto leverde de teelt de afgelopen jaren zo’n €1400-1500 per hectare op. Met extra inkomsten vanuit de carbon credits verwachten we dat we de vergoeding per ton droge stof kunnen laten stijgen met zo’n 20 tot 40 %.”
Heb jij interesse in vezelhennep? Wil je weten of het geschikt is voor jou als ondernemer en jouw bedrijf? Dan is het belangrijk om je goed in te lezen over dit product!
Samenwerking agrarische ondernemers en GreenInclusive
Over de samenwerking tussen agrarische ondernemers en GreenInclusive zegt Marthijs: “Er is een goede taakverdeling. Agrarische ondernemers hoeven de grond alleen zaaiklaar te maken met de juiste bemesting. Ze moeten het gewas na maaien tweemaal schudden en eenmaal wiersen, voordat de vezelhennep in balen wordt geperst. De teelt van vezelhennep vergt agrarische ondernemers dus slechts circa 4 uur arbeid per hectare per jaar.”
“Wij verzorgen het zaaien, maaien en het in balen persen en afvoeren van de vezelhennep”, vervolgt Marthijs. “Uiteraard bieden we ook persoonlijke teeltbegeleiding, monitoren we de voortgang en communiceren we de ontwikkelingen.”
“In 2023 willen we de productie van vezelhennep graag opschalen, dit doen we in samenwerking met de agrarische sector. Geïnteresseerden kunnen contact met ons opnemen, waarna we de mogelijkheden verder kunnen bespreken. Ook organiseren we op 13 oktober 2022 een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde agrariërs.”
Programma Biodiversiteit
Dit artikel is geschreven in het kader van het programma Biodiversiteit van LTO Noord. LTO Noord hecht veel waarde aan toekomstbestendige bedrijfsvoering, waarbij ondernemerschap en verdienvermogen centraal staan. Middels dit artikel willen wij informeren over (financiële) mogelijkheden van vezelhennep.