Hoe Hans kruidenrijk grasland inzet tegen droogte

  • Biodiversiteit
  • Regio Noord
  • Drenthe
  • Kruidenrijk Grasland
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Zuid-West Drenthe

Tijdens een werkbezoek bij Melkveebedrijf ’t Maatkamp van Hans Vetketel in Koekange vertelde Hans dat hij werkt aan twee opgaven: droogte en het reduceren van ammoniakemissie.

Met behulp van kruidenrijk grasland in combinatie met een stuw probeert Hans de effecten van droogte op zijn percelen te verminderen. Ook voegt hij magnesiumchloride toe aan de drijfmest om zodoende ammoniakemissie te reduceren.

Marge beter met kruidenrijk grasland


Hans werkt ook met kruidenrijk grasland. Hoewel de maatregel meer tijd en energie kost, zijn de kosten lager. Er hoeft immers geen kunstmest gebruikt te worden. Kruidenrijk grasland vergroot het waterbergend vermogen van het land en is goed voor de biodiversiteit.
Op ’t Maatkamp gaan de koeien al in februari naar buiten. Het voordeel is dat de koeien meer gras van eigen grond opnemen in plaats van aangekocht voer en dat is gunstig voor de kostprijs.

Kruidenrijk grasland tegen droogte

Over droogte zegt Hans: “De laatste jaren werden mijn percelen te droog, het was en is een hele kunst om water in mijn sloten te houden. Ik ging op zoek naar mogelijke oplossingen en zodoende kwam ik terecht bij kruidenrijk grasland.”

“Kruidenrijk grasland wortelt dieper dan gangbaar grasland. Hierdoor wordt het water beter vastgehouden en vastgelegd in de bodem”, aldus Hans. “Tijdens mijn kennismaking met kruidenrijk grasland viel het me op dat het een andere teelt is dan gangbaar grasland.”

Ander management

“Ik ben bij een aantal bijeenkomsten en open dagen geweest, de eerste keer was bij een schapenhouder. Voor kruidenrijk grasland moet je andere kennis hebben en daarom ben ik ook gaan investeren in cursussen. Het is wel belangrijk dat het management goed is.”

Hans vervolgt: “Met kruidenrijk grasland ben ik wel wat anders gaan boeren. Zo ben ik qua melkproductie wat gezakt, maar mijn kosten zijn ook gezakt. Hierdoor is mijn marge de laatste jaren beter geworden. Ik ben meer in het voorjaar gaan beweiden en laat in het voorjaar de koe meteen het gras halen, daarnaast ben ik gaan stripgrazen. Polvormers moet je goed afweiden, zodat ze later in het seizoen niet te stengelig zijn. Dan hebben ze te weinig voederwaarde. Maai kruidenrijk grasland niet te kort, dan ben  je het zo weer kwijt.”

“Ik merk zelf dat er meer insecten zijn. Ook spreken buren of vakantiegangers mij aan op het kruidenrijke grasland. Ik kan daar wel van genieten”, aldus Hans.

Magnesiumchloride voor betere kwaliteit drijfmest

Hans zegt hierover: “Door het gebruik van magnesiumchloride in de mestput is de kwaliteit van mijn drijfmest beter. Het gras en de maïs wortelt beter en daardoor is ook de groei en weerbaarheid tegen verschillende weersomstandigheden beter. Het organische stofgehalte gaat omhoog en dat komt de opbrengst ten goede.”

Kruidenrijke grasmengsels aanvragen

Wil jij besparen op kunstmest, jouw grasland beter bestand maken tegen droogte en een bijdrage leveren aan biodiversiteit? Zijn kruidenrijke grasmengsels iets voor jou? Vraag dan tegen korting graskruidenmengsels aan via deze link.

Campagne kruidenrijk grasland

Biodiversiteit is een breed begrip. Je kunt biodiversiteit op agrarische bedrijven op meerdere manieren realiseren. Denk aan: meer inzet van natuurlijke plaagbestrijding, weidevogelbeheer, agroforestry of kruidenrijk grasland. Voor kruidenrijk grasland start LTO Noord een campagne om melkveehouders die nog geen ervaring hebben met productief kruidenrijk grasland te inspireren en te laten ervaren om actief hiermee te beginnen. Hoe meer kruidenrijk grasland, hoe meer biodiversiteit voor ons allemaal. Lees meer op onze campagnepagina kruidenrijk grasland.