LTO Noord kiest in 2025 voor een nieuwe bestuurlijke inrichting. We maken de organisatie platter en directer. De bestuurlijke laag ‘regio’ verdwijnt.
De lokale structuur blijft bestaan uit afdelingen, waarbij de provinciale verbinding wordt versterkt. Vanuit de provincies komt er een directe verbinding met het Algemeen Bestuur. Met als doel om onze leden nog meer te betrekken bij de vereniging en onze lobby.
- Ben jij die verbindende themabestuurder, die met visie en passie wil bijdragen aan de toekomst van de agrarische sector in jouw provincie?
Wat houdt de functie in?
Als provinciaal themabestuurder ben je verantwoordelijk voor één of meerdere van onze vier thema's. Dit zijn Platteland & Omgeving, Bodem & Water, Natuur, Klimaat & Energie en Mens, Ondernemerschap & Onderwijs. Daarnaast ben je (mede)verantwoordelijk voor de belangenbehartiging van de leden van LTO Noord in jouw provincie. Je bent lid van het Provinciaal Overleg dat acht keer per jaar vergadert. Binnen je thema werk je samen met de themabestuurders van de andere provincies en voer je overleg met de themahouders in het Algemeen Bestuur die de landelijke lobby uitdragen. Je zet je in voor betrokkenheid van de afdelingen in jouw provincie en hebt een signaalfunctie richting collega themabestuurders en het Algemeen Bestuur op dit thema.
Voor welke provincies is welk thema vacant?
- Groningen - Platteland & Omgeving / Bodem & Water / Natuur, Klimaat & Energie
- Drenthe - Natuur, Klimaat & Energie / Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
- Overijssel – Platteland & Omgeving / Natuur, Klimaat & Energie / Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
- Gelderland – Bodem & Water
- Utrecht - Bodem & Water / Natuur, Klimaat & Energie / Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
- Zuid-Holland - Platteland & Omgeving / Water & Bodem / Natuur, Klimaat & Energie / Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
- Noord-Holland – Natuur, Klimaat & Energie / Mens, Ondernemerschap & Onderwijs
Voor Friesland zijn inmiddels alle thema's ingevuld.
Voor Flevoland zijn we momenteel nog bezig met de werving van een voorzitter en vicevoorzitter.
- Benieuwd naar de vier thema’s en naar jouw rol daarin? Kijk verderop in deze vacature.
Wie zoeken wij?
Je bent lid van LTO Noord en verbonden aan de betreffende provincie. Ben jij een netwerker, neem je graag initiatief en heb je een goed gevoel voor mensen en verhoudingen? Heb je kennis van of affiniteit met een van onze thema’s? Houd je je doel voor ogen in soms complexe vraagstukken of weerbarstige trajecten? Heb je oog voor de belangen van onze leden en wil je samen met hen en andere partijen concrete en zichtbare resultaten boeken? Ook als dit profiel niet helemaal op jou van toepassing is, moedigen wij je aan om te reageren! We geloven in de kracht van verschillende talenten en ervaringen. En je doet het niet alleen; je wordt ondersteund door je medebestuurders en onze werkorganisatie.
Wat bieden wij?
De benoeming is voor 3 jaar, met de mogelijkheid om maximaal twee keer opnieuw benoemd te worden. Gemiddeld besteed je 2 dagdelen per week aan de functie. De tijd en locatie van de vergaderingen zijn flexibel. Je ontvangt een passende vergoeding volgens de vacatieregeling van LTO Noord. We vinden het belangrijk om aandacht te geven aan jouw persoonlijke en professionele groei en bieden daarbij scholingsmogelijkheden. Naast inhoudelijke ondersteuning vanuit de organisatie, hechten we aan ons verenigingsgevoel. Daarom sluiten we reguliere vergaderingen graag af met een hapje en een drankje.
Reageren?
Heb je interesse, dan kun je via het mailadres directie@ltonoord.nl een interesseformulier opvragen. Je kunt reageren tot en met 9 mei 2025. Een assessment kan deel uitmaken van de procedure. Voor nadere info kun je contact opnemen met: Elsbeth Timmerman, projectleider bestuurlijke herinrichting, 06 - 2417 7049 / etimmerman@ltonoord.nl.
LTO Noord vindt het belangrijk om een breed en divers bestuur te hebben. Hierbij moeten de belangen van kleinere en nieuwe sectoren, vrouwen en jongeren ook goed vertegenwoordigd worden. Daarom willen wij ook vertegenwoordigers van deze groepen aanmoedigen om te reageren.
Over LTO Noord
LTO Noord is in de 9 noordelijke provincies de vereniging van en voor boeren en tuinders. Met ruim 700 bestuurders binnen ruim 80 afdelingen, ondersteund door 160 medewerkers, staan we klaar voor onze 16.000 leden. Dat doen we via onze lobby naar gemeenten, waterschappen, provincies, in Nederland en in Europa. We werken aan een toekomstbestendige agrarische sector gericht op gezond en goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap. Voor ons allemaal.
Wat zijn onze vier thema’s en wat is jouw rol daarin?
Thema Platteland & Omgeving (P&O)
De ruimte op het platteland staat onder druk, als gevolg van maatschappelijke opgaven, zoals natuurontwikkeling, woningbouw, energievoorzieningen en defensie. We dragen vanuit dit thema bij aan beleid met perspectief voor de agrarische sector en de leefbaarheid op het platteland. Denk daarbij aan gebiedsgerelateerde vragen rond ruimtelijke ordening, omgevingsvisies en vergunningverlening. We zetten daarbij onder andere ook in op een gebiedsgerichte aanpak, bijvoorbeeld in de vorm van gebiedsprocessen.
Wat is jouw rol daarin?
Je voert namens LTO Noord het gesprek met de betrokken gedeputeerde(n) en bent voor diegene de contactpersoon over het omgevingsbeleid. Je stelt in samenwerking met de werkorganisatie de agenda op voor een aantal vaste overleggen met deze gedeputeerde. Daarnaast overleg je met de politieke fracties in Provinciale Staten en met andere stakeholders in het landelijk gebied. Je initieert samen met de werkorganisatie werkbezoeken om de overheid en stakeholders inzicht te geven in de uitwerking van beleid. Je sluit minimaal 4 keer per jaar aan bij het themaoverleg P&O samen met de 8 andere provinciaal themabestuurders en je bereidt daar de inbreng voor namens LTO Noord in de landelijke LTO-portefeuillecommissie P&O. Daarin zijn naast LTO Noord diverse vakgroepen, ZLTO en LLTB vertegenwoordigd.
Thema Bodem & Water (B&W)
Schoon en voldoende water en een gezonde bodem zijn belangrijke pijlers voor een robuust landbouwsysteem. Naast belangenbehartiging op dit thema zetten we ons in om leden voor te bereiden op uitdagingen op dit gebied. Denk daarbij aan de Kaderrichtlijn Water, schaarsere hulpbronnen, zoals kunstmest en gewasbescherming, toenemende weersextremen én behoud en verbetering van biodiversiteit en bodemgezondheid. Dat doen we onder andere met programma’s als Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.
Wat is jouw rol daarin?
Je voert namens LTO Noord het gesprek met het dagelijks bestuur van het waterschap, dan wel meerdere waterschappen in jouw provincie over de beschikbaarheid en kwaliteit van water. Voor de waterschappen ben jij de contactpersoon. Je stelt in samenwerking met de werkorganisatie de agenda op voor overleggen met dat dagelijks bestuur en je initieert werkbezoeken. Daarnaast overleg je met de politieke fracties in het algemeen bestuur van het waterschap en ben je betrokken bij de werving van de ongebouwde geborgde zetels namens landbouw in het algemeen bestuur. Je organiseert de interne afstemming met de B&W-portefeuillehouders in de LTO Noord-afdelingen binnen de waterschappen. Je bent aanspreekpunt voor de gerelateerde projecten in jouw provincie. Je sluit minimaal 4 keer per jaar aan bij het themaoverleg B&W samen met de 8 andere provinciaal themabestuurders en je bereidt daar de inbreng voor namens LTO Noord in de landelijke LTO-portefeuillecommissie B&W. Daarin zijn naast LTO Noord diverse vakgroepen, ZLTO en LLTB vertegenwoordigd.
Thema Natuur, Klimaat & Energie (NKE)
Naast belangenbehartiging rond dit thema maken we ons sterk voor de begeleiding en ontwikkeling van onze leden in hun groei of transitie naar toekomstbestendige verdienmodellen op het gebied van energie en natuur. Hoe krijgen zij vanuit doelsturing de ruimte om eigen keuzes te maken en te werken aan emissiereductie? Daarnaast werken we vanuit dit thema onder andere aan de beleidsmatige kaders rond vergoedingen voor natuurbeheer en compensatie voor geleden wildschade.
Wat is jouw rol daarin?
Je voert namens de leden het gesprek met de betrokken gedeputeerde(n) en maakt in samenwerking met de werkorganisatie de agenda voor die overleggen. Je sluit aan de bij de overleggen met de agrarische collectieven en je werkt samen met de stakeholders rondom de natuuropgaven. Je voert namens LTO Noord overleg over beheermaatregelen van de natuurgebieden en je begeleidt de verschillende commissies in de gebieden daarover. Je initieert projecten om het verdienmodel van onze leden te versterken met duurzame energieopwekking of projecten om met klimaatverandering om te gaan. Je sluit minimaal 4 keer per jaar aan bij het themaoverleg NKE samen met de 8 andere provinciaal themabestuurders en je bereidt daar de inbreng voor namens LTO Noord in de landelijke LTO-portefeuillecommissie NKE. Daarin zijn naast LTO Noord diverse vakgroepen, ZLTO en LLTB vertegenwoordigd.
Mens, Ondernemerschap & Onderwijs (MOO)
Wij zetten onze leden in hun kracht als mens, ondernemer, werkgever en bestuurder. Zij zorgen voor goed eten, mooi groen en sterk ondernemerschap in het belang voor ons allemaal. Onze ondernemers zijn de drijvende kracht achter een leefbaar en veilig platteland met oog voor de omgeving en collega-boeren en -tuinders. Wij vertellen hun verhaal richting overheid en samenleving. We pleiten voor diversiteit binnen het familiebedrijf, onze vereniging en in de sector. We hebben oog voor de mens achter de ondernemer, bieden een luisterend oor en staan voor de menselijke maat in beleid. We stimuleren ondernemerschap, een leven lang ontwikkelen en goed werkgeverschap.
Wat is jouw rol daarin?
Je geeft samen met het team in de werkorganisatie richting aan lobby, beleid en projecten, die bijdragen aan het sociaaleconomisch rendement van en voor boeren en tuinders. Je kunt worden gevraagd om op te treden als bestuurlijk ambassadeur voor één of meerdere projecten en dossiers. Denk aan deelname aan klankbordsessies met leden op werkgeverschaps- en ondernemerschapsvraagstukken, het onderhouden van de samenwerking met Vrouw & Bedrijf, een mediaoptreden om een publieksactie uit te dragen, een gesprek bij de provincie over de mentale impact van nieuw beleid of het bijwonen van een werkbezoek van een gedeputeerde van de provincie over leefbaarheid en veiligheid in het buitengebied. Deze ambassadeursrol wordt verdeeld over de verschillende MOO-themabestuurders. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met jouw persoonlijke affiniteit, beschikbaarheid en voorkeuren. Je sluit minimaal 4 keer per jaar aan bij het themaoverleg MOO samen met de 8 andere provinciaal themabestuurders en je bereidt daar de inbreng voor namens LTO Noord in de landelijke LTO-portefeuillecommissie MOO. Daarin zijn naast LTO Noord diverse vakgroepen, ZLTO en LLTB vertegenwoordigd.
Meer weten over onze thema’s?
Kijk voor een impressie op www.ltonoord.nl/belangenbehartiging