Hoe gaan we gezamenlijk groene reststromen benutten?

  • LTO Noord Innovatiefonds
  • Bodem en Water
  • Natuur, Klimaat en Energie

Als boeren en tuinders gezamenlijk groene reststromen benutten op eigen land is dat een kansrijk verdienmodel. LTO Noord steunt daarom Agricycling met financiële steun en denkkracht. In dit artikel legt initiatiefnemer Pieter van der Valk waar hij aan denkt.

Met Agricycling, een initiatief ondersteund door het LTO Noord Innovatiefonds, denkt Pieter van der Valk dat boeren en tuinders samen groene reststromen kunnen verwerken en benutten. Bermgras en ander maaisel worden gecomposteerd tot een hoogwaardige grondstof en teruggebracht in de bodem. Het resultaat? Minder afval, betere grond en een nieuw verdienmodel voor boeren.

‘Boeren hebben landbouwgrond. Die grond kan reststromen afbreken en omzetten in nieuwe grondstoffen. Waar anderen afval verbranden, zetten wij het om in een product dat ons helpt: een gezonde bodem en uiteindelijk voedsel. De landbouw is de spil van de circulaire samenleving. Maar die spilpositie moeten we wel claimen’, zegt melkveehouder Pieter van der Valk.

Om die onmisbare positie daadwerkelijk te verwerven, heeft Van der Valk het initiatief genomen tot het ontstaan van Agricycling. ‘We moeten ons verenigen om sterk te staan. Alleen gezamenlijk zijn we niet over het hoofd te zien’, aldus de melkveehouder. Heel concreet toont die sterke positie zich al in de verwerking van groene reststromen door Agricycling. Denk aan bermgras, rietmaaisel en maaisel uit natuurgebieden. De boeren die deelnemen, composteren groene reststromen tot kwalitatief hoogwaardig materiaal en brengen dit naar de bodem.

Nieuw voedsel

In Friesland telt Agricycling 170 deelnemers en in Groningen begint de coöperatie binnenkort met twintig deelnemers. In Overijssel, Zuid-Holland en Utrecht staan enkele pilots op punt van beginnen. ‘In deze provincies staan boeren, vaak LTO-leden, te trappelen om mee te doen. De groene reststromen zijn relatief veilig en het verwerken mag binnen de huidige, wettelijke kaders. Het is goed voor ons land en levert financieel iets op. De landbouw is vrijwel de enige die reststromen weer kan benutten. Sterker nog, we zetten het om in nieuw voedsel’, benadrukt Van der Valk.

Wat de melkveehouder betreft blijft het niet bij groene reststromen. ‘Overheden zoeken oplossingen voor humane reststromen. Als we die goed en veilig kunnen verwerken, bewijzen we onze waarde. Ondernemers besparen daarmee op kunstmest, maar worden ook betaald voor verwerken en recyclen. Dat is een extra verdienmodel voor onze sector.’

Investering LTO

LTO kijkt met belangstelling naar het initiatief. ‘Wij investeren in dit idee, omdat wij geloven dat dit een kansrijk verdienmodel is’, zegt Wilfried Siemes van het LTO Noord Innovatiefonds. ‘Tegelijkertijd zijn er nog praktische hobbels: hoe zorgen we dat de voedselveiligheid niet in het geding komt? Het is goed dat Van der Valk investeert in een coöperatie en sterke positie, ook als het gaat om certificering. Daarover denken we mee. Zo zit LTO Noord-bestuurslid Tineke de Vries in de stuurgroep van Agricycling’, licht Siemes toe.

Wil je meer informatie over financiering via het LTO Noord Innovatiefonds? Kijk dan op ltonoord.nl/innovatiefonds.