Update Aardbevingsgebied Groningen December 2021

  • Aardbeving
  • Regio Noord
  • Groningen

We blijven ons sterk maken voor schadeherstel en de versterking in het aardbevingsgebied. Het is hoog tijd dat er weer perspectief komt voor agrarisch ondernemers in het aardbevingsgebied. Met deze update informeren we je over een aantal zaken.

aardbeving rechtenvrij

Kritiek op Paneladvies Mestkelders

De manier om schade te bepalen aan mestkelders is niet te vergelijken met die van woningen. Het IMG heeft daarom een panel van deskundigen hierover om advies gevraagd. Dit advies is in september 2020 opgeleverd. De Agrarische Tafel heeft daar reactie opgegeven. Het panel heeft daar ook een reactie op geschreven. Het IMG heeft hier, zelfs na herhaaldelijk aandringen van ons, nog niet op gereageerd. Het blijft helaas nog steeds een langdurig proces. Meer hierover op Actualisatie van het beoordelingskader (schadedoormijnbouw.nl)

Pilot afhandeling van schade aan mestkelders

Er worden inmiddels al wel schadegevallen beoordeeld, maar niet op basis van een echt protocol. Dit wordt overigens wel gedaan met inachtneming van het Advies Panel Mestkelders. Het advies dat is opgeleverd door een panel van deskundigen bevestigt dat bevingen onder omstandigheden tot scheuren in mestkelders kunnen leiden, met instroom van grondwater tot gevolg. Deze schade moet dan worden vergoed aan de hand van de extra kosten van het afvoeren van dit water. Er is momenteel op ruim 250 agrarische bedrijven schade aan mestkelders gemeld bij het IMG. Meer hierover op Start van afhandeling schade mestkelders (schadedoormijnbouw.nl)

Verzet tegen afwijzing schades mestkelders door IMG

Veel boeren die schades aan hun mestkelders hadden gemeld, hebben van IMG een afwijzing gekregen omdat ‘de locatie van hun mestkelder niet is gelegen binnen het effectgebied van de trillingssnelheid van de bodem van 10 mm per seconde. Het bewijsvermoeden wordt ‘niet van toepassing’ verklaard en ‘er komt geen beoordeling door een deskundige van de gemelde schades’. Wij zijn het hiermee volstrekt oneens en vinden dat net als voor alle andere aardbevingsschades, het ruimere effectgebied van 2 mm per seconde moet gelden. Alle schades aan mestkelders in dat ruimere gebied moeten onderzocht en beoordeeld worden door het IMG. Daarom komen we graag in contact met agrariërs die bezwaar hebben aangetekend, om samen een stevig juridisch verweer te organiseren. Heb je bezwaar aangetekend of ken je iemand die dat heeft gedaan, neem dan contact op via sectoroverleg@outlook.com of met Lammert Westerhuis.

Schadeclaim

Pieter Lakeman, directeur van Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI) begint met een groepsclaim voor door gaswinning gedupeerde boeren uit Groningen. Met een schadeclaim wil hij Shell dwingen om schade veroorzaakt door aardbevingen te vergoeden. Lammert Westerhuis gaat in gesprek met hem om te bekijken of we als landbouwcollectief hierop kunnen meeliften.

Waardedalingsregeling

Het blijft onzeker of agrariërs met onverkochte boerderijen een vergoeding krijgen voor waardedaling van hun agrarische bedrijven. Er wordt nu gewerkt aan een waardedalingsregeling. Medio voorjaar wordt een conceptversie, opgesteld door externe adviseurs, voorgelegd aan het IMG. Verwacht wordt dat deze in het najaar 2022 van kracht zal zijn. Tot nu toe hebben we zo’n 40 telefoontjes over waardedaling binnengekregen bij ons Leden Contact Centrum. We blijven dit onderwerp agenderen bij het IMG.

Inzet van consulenten

Groninger boeren die te maken hebben met complexe aardbevingsschade kunnen zich aanmelden bij het Agroprogramma. Dit programma is een samenwerking tussen de agrarische sector, het Rijk, de provincie en de aardbevingsgemeenten. Bij opname in het Agroprogramma wordt de boer aan één van de consulenten van het programma gekoppeld. De consulent kan meehelpen met het vinden van oplossingen voor de schade-afhandeling en versterking en weet de weg binnen de verschillende (overheids-)instanties. Wanneer er behoefte is aan meer juridische, bouwkundige, landbouwkundige, planologische, sociaal-emotionele of bedrijfseconomische expertise dan kan ook een expert ingeschakeld worden. Hiervoor heeft het Agroprogramma een subsidieregeling deskundigenkosten. Inmiddels zijn er ongeveer 35 casussen in behandeling.

Agrarische Tafel Groningen wordt Agrarisch Sectoroverleg Groningen

De Agrarische Tafel Groningen is overgaan in het Agrarisch Sectoroverleg Groningen (ASG) met vertegenwoordigers van LTO, GRAJK, NAV, NMV en Stichting BBM. Dit overlegorgaan van de agrarische stakeholders heeft als doel om steviger te sturen, beslissingen te nemen en processen te versnellen om de landbouw te versterken en schade te herstellen. Lammert Westerhuis zit aan deze overlegtafel namens LTO Noord en op deze manier zijn er korte lijntjes met IMG, NCG, provincie en gemeente.