​Een demissionair kabinet. Wat is er te verwachten?

Nu het kabinet is gevallen is het kabinet demissionair geworden. Alleen lopende zaken worden afgehandeld omdat een demissionair kabinet niet geacht wordt om belangrijke politieke beslissingen te nemen. Wat is er te verwachten? We geven je een update.

Nu het kabinet is gevallen is het kabinet demissionair geworden. Alleen lopende zaken worden afgehandeld omdat een demissionair kabinet niet geacht wordt om belangrijke politieke beslissingen te nemen. Wat is er te verwachten? We geven je een update.

 

Er komt een lijst met controversiële onderwerpen die niet besproken worden tot na de verkiezingen. Door een onderwerp controversieel te verklaren zorgt de Tweede Kamer ervoor dat het niet op de Kameragenda komt, totdat het nieuwe kabinet is aangetreden. De voortgang van beleid of wetgeving wordt daarmee in feite voor een (half) jaar bevroren, afhankelijk van hoe snel een nieuw kabinet aantreedt. Hierbij een update met wat er de komende maanden te verwachten is.

Proces: onderwerpen controversieel laten verklaren 

  1. In de eerste week na het zomerreces (5 september) buigen de Tweede Kamer commissies zich over de lijsten met onderwerpen. Dit gaat over Kamerbrieven, wetgeving en onderwerpen die nog te verwachten zijn. 
  2. Op 12 september wordt er door de Tweede Kamer gestemd over deze lijsten. Hiervoor is in principe een gewone meerderheid nodig (51%>)
  3. De lijst met controversieel verklaarde onderwerpen is niet statisch. Het blijft de gehele periode mogelijk om onderwerpen toe te voegen of van de lijst af te halen.
  4. Ook de Eerste Kamer kan onderwerpen controversieel verklaren, maar in de praktijk is dat minder gebruikelijk.

LTO Nederland adviseert ook over de controversiële onderwerpen aan de Tweede Kamerfracties. Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen:

  • Nieuwe landbouwvisie naar aanleiding van beëindigde onderhandelingen Landbouwakkoord
  • Dierenwelzijn/Convenant dierwaardige veehouderij
  • Nieuw geurbeleid
  • Versobering bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

Wat LTO betreft wel doorgaan met:

  • Verplaatsers/innovatie/extensiveringsregelingen
  • Oplossen PAS-melders
  • Herziening van pachtstelsel/pachtbeleid
  • Gehele arbeidsmarktpakket
  • Wet Versterking Regie Volkshuisvesting
  • Uitvoering aanbevelingen Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten

Tweede Kamerverkiezingen

De verkiezingen worden gehouden op woensdag 22 november. De politieke partijen gebruiken de komende maanden voor het met spoed vormen van een verkiezingsprogramma. Om daar invloed op uit te oefenen heeft LTO een puntenplan gedeeld met de politiek. Zie LTO vraagt politieke partijen om zekerheid, stabiliteit en vertrouwen voor de agrarische sector - LTO

Na de verkiezingen levert LTO onderhandelingsfiches aan voor de formatietafels. De verwachting is dat op zijn vroegst in het voorjaar van 2024 een nieuw kabinet is.

Prinsjesdag

Dinsdag 19 september is het Prinsjesdag. Ondanks de demissionaire status van het kabinet gaat deze dag gewoon door – maar met beleidsarme begrotingen.

Nieuwe bewindspersonen

Tenslotte zijn we ook op weg naar nieuwe bewindspersonen. Dat betekent dat op ambtelijk niveau ook het zogenaamde overdrachtsdossier bewindspersonen wordt opgesteld de komende maanden. Ook op dit dossier zullen we suggesties en input geven.