Kennismakelaar Melkveehouderij versterkt kennis en vaardigheid: ‘Goed opgeleide mensen nodig om sterke positie te behouden’

  • Kennismakelaar Opleiden Melkveehouderij
  • Platteland en Omgeving
  • Melkveehouderij

In de varkenshouderij, de melkveehouderij, de pluimveehouderij en de kalverhouderij zijn kennismakelaars actief. Ze helpen het mogelijk maken dat werkgevers en hun medewerkers zich optimaal ontwikkelen door het opdoen van kennis en vaardigheden.

koeien-19

Een leven lang leren. Dat thema raakte afgelopen jaren steeds meer ingeburgerd in alle hoeken van de maatschappij. Ook in de veehouderij. ‘Zowel voor werkgevers als werknemers is het belangrijk dat ze zich blijven ontwikkelen. Allerlei veranderingen zorgen ervoor dat kennis en vaardigheden die je nodig hebt, kunnen verschuiven. Scholing helpt werkgevers en werknemers om goed inzetbaar en wendbaar te blijven’, zegt Marleen van Mier.

Ze is projectleider communicatie bij LTO Noord en houdt zich onder meer bezig om activiteiten van kennismakelaars in de veehouderij op elkaar af te stemmen. In de veehouderij zijn vier kennismakelaars actief: in de melkveehouderij, de varkenshouderij, de pluimveehouderij en sinds kort ook in de kalverhouderij.

‘Juist om invulling te geven aan ‘een leven lang leren’ is het fenomeen kennismakelaar ontstaan. Deze spelen een ondersteunende rol bij het afstemmen en aanbieden van scholing en kennis, maar ook in het informeren van werkgevers en werknemers over de mogelijkheden’, zegt Van Mier.

De invulling van de rol van kennismakelaar verschilt per sector. ‘Dat komt onder meer door verschillen in arbeidsvraag, kennisbehoefte en het scholingsaanbod dat reeds beschikbaar is. Hierdoor is het werk van de kennismakelaar per veehouderijsector anders.’

Toch proberen Van Mier en haar collega’s de kennismakelaars onderling met elkaar te verbinden. ‘Ze hoeven niet ieder voor zich het wiel opnieuw uit te vinden. Kennismakelaars dragen bij aan professionalisering van de veehouderij en daar proberen we bij te helpen.’

Goed opgeleide mensen nodig om sterke positie te behouden

Een kennismakelaar is sinds 2018 ook actief in de melkveehouderij. Elsbeth Timmerman van LTO Noord vervult deze rol. Haar uitgangspunt is dat goed opgeleide ondernemers en werknemers nodig zijn om de sterke positie van de Nederlandse melkveehouderijsector te behouden. Zij wil hierbij een verbindende schakel zijn.

‘De eerste jaren besteedde ik veel tijd aan het inzichtelijk maken van het grote aanbod van cursussen en opleidingen in de melkveehouderij. Dit aanbod is nu te vinden op opleidenmelkveehouderij.nl’, aldus Timmerman. Ze legt haar focus op de zichtbaarheid van het bestaande aanbod en minder op het ontwikkelen van nieuw kennisaanbod. ‘Het aanbod voor de melkveehouderij is namelijk al groot, maar vaak lastig vindbaar. Dat kom omdat er veel kennisdeelprojecten en meerdere aanbieders zijn.’

Timmerman werkt samen met het Praktijkcluster Dier om de verbinding tussen het mbo-onderwijs en het bedrijfsleven vorm te geven. Ook is het de wens om de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een brancheopleiding te verkennen, zodat zijinstromers en werkenden in de sector zich kunnen kwalificeren en groeien. Timmerman gaat op korte termijn met zwangerschapsverlof. Er wordt momenteel gezocht naar een opvolger die de rol van kennismakelaar continueert.

www.opleidenmelkveehouderij.nl 

Bron:

Nieuwe Oogst