'Tweede Kans Varken' wint wildcard voor finale van Het Beste Idee van Varkensland 2023

  • Het Beste Idee Van Varkensland
  • LTO Noord Innovatiefonds
  • Varkenshouderij
  • Ondernemerschap

Het concept ‘Tweede Kans Varken’, bedacht door vijf getalenteerde studenten, heeft een wildcard bemachtigd voor de finale van Het Beste Idee van Varkensland 2023.

Dit idee biedt een oplossing voor de varkenshouderij, waar slachtwaardige dieren met kleine afwijkingen, zoals een abces, niet getransporteerd mogen worden. Nu worden die varkens afgekeurd en mogen niet verwerkt worden voor consumptie. 

Planet, profit, people, pig

Voor het vierde opeenvolgende jaar kregen studententeams de kans om via een wildcard te strijden voor een plek in de finale van deze innovatiewedstrijd. De studenten kozen tijdens de studentenchallenge zelf welk idee naar hun mening de zesde finaleplek verdient. Tijdens een studentenchallenge op 27 september, gehouden bij vleesverwerkingsbedrijf Westfort in IJsselstein, presenteerden studenten van de HAS green acadamy, Van Hall Larenstein, Aeres Barneveld en Yuverta hun innovatieve ideeën om de varkenshouderij te verbeteren. Onder begeleiding van coaches uit het bedrijfsleven, werkten de teams aan oplossingen voor de thema’s: planet, profit, people, pig.

Tweede Kans Varken

Het winnende concept, genaamd ‘Tweede Kans Varken’, biedt een oplossing voor niet-transportwaardige varkens met licht verwondingen of kleine afwijking. Deze dieren kunnen nog steeds geschikt zijn voor de slacht, maar voldoen niet aan de regelgeving voor transport. Voor deze kwalitatief hoogwaardige dieren bedachten de studenten als oplossing om het slachtproces bij de varkenshouder te laten plaatsvinden, waardoor voedselverspilling wordt voorkomen en het transport geen extra lijden veroorzaakt. Omdat het aantal afgekeurde varkens op deze manier vermindert, wordt dit concept door het winnende studententeam ‘Tweede Kans Varken’ genoemd. 

Maron van de Plas, projectleider HBIVV: “De studententeams hebben inspirerende en onbevooroordeelde concepten gepresenteerd om de varkenshouderij verder te helpen innoveren. Andere opmerkelijke ideeën waren onder meer een voorstel om speendip te voorkomen, een marketingstrategie om het eten van varkensvlees in een positiever daglicht te stellen en een concept voor meer transparantie met betrekking tot het houden van varkens. De studenten hebben besloten dat het ‘Tweede Kans Varken’-team de wildcard verdient voor de finale.”

Wildcard

De vijf studenten, Isabelle van de Ven (HAS green academy), Loes van Acht (HAS green academy), Giel Derks (Yuverta Horst), Wout van de Wouw (Yuverta Boxtel) en Servaes van Gompel (HAS green academy) hebben de Wildcard in ontvangst genomen van dagvoorzitter en Aeres-docent Marrit van Engen. In de komende periode werken de studenten het idee verder uit en worden ze getraind tijdens een masterclass bij Topigs en een pitchtraining bij ZLTO. Zo worden ze klaargestoomd om als volwaardige zesde finalist deel te nemen aan deze innovatiewedstrijd.

Andere vijf finalisten

De studenten presenteren hun idee tijdens de finale op 16 november 2023. Een overzicht van de vijf andere finalisten vind je hier: Finalisten bekend!

Finale 2023 live bijwonen

Wie gaat er dit jaar met de prijs vandoor? Dat wordt beslist tijdens de finale op 16 november bij Aeres Hogeschool in Dronten. Het is ook dit jaar weer mogelijk om de saamhorigheid en positieve energie van de finale te ervaren. En jouw mening telt, als het gaat om het kiezen van de winnaar van de publieksprijs, dus zorg dat je erbij bent!

Aanmelden voor de finale kan via deze website https://hetbesteideevanvarkensland.nl/finale-2023/

Bijdrage aan innovatie

LTO Noord Fondsen is sinds 2019 ambassadeur en samenwerkingspartner van ‘Het Beste Idee Van Varkensland’. Het project ‘Het Beste Idee van Varkensland’ is een onafhankelijk evenement voor de varkenshouderij, gericht op innovatie, samenwerking en verbinding. Juist doordat de sector grote uitdagingen kent, is het zaak de innovatieve dadendrang van de varkenshouderij voor ons allemaal zichtbaar te maken. Meer informatie over ons innovatiefonds lees je hier.