VKO draagt bij aan de bewustwording over beweiding, het aantal weidebedrijven is sinds 2014 met 16% toegenomen blijkt uit de KringloopWijzers. Naast dat beweiding goed is voor het imago, draagt het ook bij aan de vermindering van ammoniakuitstoot. Hilhorst: “Gemiddeld wordt er 877 uur beweid door de deelnemers, een stijging van 4% ten opzichte van 2014. Ik hoop dat het hier niet bij blijft.” Ook ziet Hilhorst dat deelnemers minder kunstmest inzetten: op grasland van 155 kg stikstof/ha in 2014 naar 128 kg stikstof/ha in 2019. De deelnemers hebben hiermee goed geanticipeerd op de droogte. Meer deelnemers kiezen tegenwoordig voor het verdunnen van mest. “Verdunnen van mest zorgt voor betere benutting van de nutriënten omdat ze beter door de grond worden opgenomen en er minder emissie is. Zo blijven de nutriënten in het bedrijfssysteem en kan er via voer melk van worden geproduceerd.”
Eiwit van eigen land
Vanaf 2025 moet 65 procent van het eiwit van eigen land of uit de regio komen. Gemiddeld over de jaren 2017-2019 voldoet 36 procent van de VKO-deelnemers aan de norm, nog eens 32 procent haalt de norm bijna. Hierbij is ervan uitgegaan dat alle aankoop van ruwvoer uit de regio komt. Het aandeel bedrijven dat aan de norm voldoet is lager dan in voorgaande jaren, aldus Hilhorst. “Door de droogte zijn de laatste twee jaren de gewasopbrengsten laag waardoor het aandeel eiwit dat op het eigen land wordt geteeld ook daalt.”
Meer informatie
Met Vruchtbare Kringloop Overijssel werken melkveehouders actief aan een betere bodem en waterkwaliteit en een efficiëntere bedrijfsvoering. Kennis doe je op via kennis- of studiegroepen, tijdens demonstraties en bijeenkomsten. Meer weten? Neem dan contact op met projectleider Michaela van Leeuwen via m. 06-51259725 of email mavleeuwen@ltonoord.nl