Bodemleven stimuleren

  • Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland
  • Zuid-Holland
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Vruchtbare Kringloop

Een handje gezonde grond kan meer dan 4 miljard bacteriën en 100 meter schimmeldraad bevatten. Maar een klein deel van dat bodemleven is zichtbaar, denk daarbij aan kleine insecten (bijv. mijten), aaltjes, springstaarten en regenwormen. Het grootste deel wordt uitgemaakt door bacteriën en schimmels. Hoe zorg je dat het bodemleven optimaal kan functioneren?

Nuttige schimmels

Een actief, divers en evenwichtig bodemleven heeft meerdere voordelen. Het helpt het bij het in stand houden of maken van een goede bodemstructuur, en zorgt voor betere beschikbaarheid van nutriënten voor planten. Een goed voorbeeld hiervan zijn Mycorrhiza, of schimmels. Schimmels werken samen met plantenwortels en zijn dus een verlengde van het wortelstelsel. Dat is gunstig voor het vrij maken en opnemen van nutriënten. Ook kan een divers en evenwichtig bodemleven helpen bij het weren van ziekten en plagen. Onder het maaiveld is het namelijk eten of gegeten worden. Zo blijft er minder plek over voor ongewenste organismen rondom de wortels, wanneer deze plekken al bezet zijn door gunstige micro-organismen. Verder kunnen micro-organismen stoffen uitscheiden die ongewenste organismen kunnen weren of werken ze als predator en doden ze deze ongewenste organismen.

Voedsel voor de bodem

Bodemleven stimuleren kun je doen door regelmatig en divers voedsel aan te bieden. Dat is bijvoorbeeld organisch materiaal in verschillende vormen, zoals compost, dierlijke mest, gewasresten, wortel exudaten en groenbemesters. Tenslotte houdt bodemleven niet van verhuizen, of beter gezegd grondbewerking. Alle soorten hebben veelal een eigen leefwereld in de bodem. Door grondbewerking wordt het bodemleven verstoord. Daarom zien we in bouwland veelal minder bodemleven dan onder grasland. Een andere reden dat er onder grasland meer bodemleven wordt gevonden, is het grotere aanbod van organisch materiaal (grasresten en wortels).

Meer informatie

Wil je meer weten over wat er leeft er in de bodem? Bekijk deze video van WUR Open Teelt, (2020): https://www.youtube.com/watch?v=W-4V7kQLrkQ

Omdat voorkomen beter is dan genezen, hebben we in de afgelopen tijd een reeks maatregelen voor een optimale bodemstructuur op een rij gezet. Wilt u ze nog eens teruglezen?

Deze informatie is tot stand gekomen in samenwerking met Aequator Groen & Ruimte en het Louis Bolk Instituut.

Over het project Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland
Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland is een experimenteertuin, waarin boeren en tuinders met elkaar kringlooplandbouw realiseren. Bodem, nutriënten en biodiversiteit staan daarin centraal. Wilt u meer weten over het project? Klik hier

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zuid-Holland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.