Betere benutting van agrarisch dak met ‘Zon op Dak’-projecten

  • Regionale aanpak zonne-energie Groene Hart

Agrarische bedrijven hebben veel ongebruikte ruimte op hun daken beschikbaar, het plaatsen van zonnepanelen heeft daarom veel voordelen. LTO Noord heeft twee begeleidingstrajecten voor agrarisch ondernemers die willen onderzoeken of zonnepanelen op hun agrarische daken rendabel is: ‘Zon op Dak Drenthe’ en ‘Zon op Dak Groene Hart’. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich hiervoor aanmelden.

Voordelen zonnepanelen op agrarisch dak

Het plaatsen van zonnepanelen op agrarisch dak heeft de volgende voordelen:

  1. Agrarische ondernemers kunnen beter voorzien in hun eigen energiebehoefte;
  2. Het is een verbreding van het agrarisch verdienmodel;
  3. Met een terugverdientijd van 5 tot 10 jaar is het een rendabele investering;
  4. Zonnepanelen passen goed bij een energieneutrale bedrijfsvoering;
  5. Meer zonnepanelen op dak betekent minder zonnepanelen op waardevolle landbouwgrond;
  6. Het is goed voor het imago van de agrarische sector;
  7. Agrarische ondernemers dragen hiermee bij aan de klimaatdoelstellingen.

Zon op Dak-projecten

Momenteel kunnen agrarische ondernemers die hun agrarische daken willen benutten voor zonnepanelen zich aanmelden voor een tweetal ‘Zon op dak’-projecten, dit zijn; ‘Zon op dak Drenthe’ en ‘Zon op dak Groene Hart’. Door middel van een bedrijfsspecifieke en onafhankelijke energiescan wordt bij betrokken agrariërs onderzocht in hoeverre zonnepanelen op de beschikbare agrarische daken van deelnemers rendabel zijn. De scan geeft onder andere inzicht in terugverdientijd en vormen van subsidie, bijvoorbeeld de ISDE of SDE++.
In Drenthe ondersteunt het project ook bij realisatie van de zonnepanelen en adviseert rondom eventuele netverzwaringen.  

  • Zon op Dak Drenthe richt zich op agrarische ondernemers in de gemeenten: Aa en Hunze, Tynaarlo en Noordenveld.
  • Zon op Dak Groene Hart richt zich op agrarische ondernemers in de gemeenten: Bodegraven, Alphen aan den Rijn, Zoeterwoude, Waddinxveen en Zuidplas.

Aanmelden

Ben jij een agrarisch ondernemer uit een van de hierboven genoemde gemeenten en ben je geïnteresseerd in zonnepanelen op je dak? Meld je dan direct aan via de onderstaande links:

Over programma ‘Duurzame Energie’ LTO Noord

De ‘Zon op Dak’-projecten zijn onderdeel van het LTO Noord programma: ‘Duurzame Energie’. De agrosector is de meest actieve sector in de Nederlandse economie op het gebied van duurzame energie en is voortdurend bezig haar prestaties te verbeteren, ook op het gebied van duurzaamheid. 
Binnen het programma Klimaat en Energie van LTO Noord wordt gewerkt aan grootschalige opwek van duurzame energie en besparing.