PPS Energie en Landbouw aan de slag met de rol van de landbouw bij de energietransitie

  • PPS Energie en Landbouw

De Nederlandse ambitie is 100% duurzame energieverbruik in 2050. En het liefst met zoveel mogelijk decentrale energieopwekking. De agrarische sector is hierin een cruciale partij. Zij heeft namelijk de ruimte om hernieuwbare energie in voldoende omvang te produceren.

vollegrondsgroenteteelt-134

De landbouw kan bijdragen aan het beter in evenwicht brengen van de energieproductie en energieconsumptie. Met name op het lokale en regionale niveau. Dat kan op drie manieren:

  1. Aanpassen van de energieconsumptie op het landbouwbedrijf aan de energieproductie (inzetten van flexibele consumptie: als er veel productie is, dan veel consumeren en vice versa);
  2. Optimaal gebruik van de netten (smart grid), lokaal en regionaal;
  3. Energie-opslag in alle vormen (per landbouwbedrijf of via samenwerking van landbouwbedrijven lokaal/regionaal).

 

Partners PPS Landbouw en Energie

PPS landbouw als vliegwiel voor de energietransitie (AF 17013), is een samenwerking tussen LTO Noord, Alliander, Stedin, Windunie, Petawatts, Wageningen University & Research en ECN-TNO. Deze PPS ontvangt financiële steun van de Topsector Agri & food. Het innovatienetwerk Boer&Energie bestaat uit koplopers uit de landbouwsector. De PPS geeft invulling aan de rol van de landbouw in de energietransitie. LTO Noord werkt in deze publiek private samenwerking aan innovaties om (nieuwe) verdienmodellen voor boeren te ontwikkelen die een bijdrage leveren aan de energietransitie.

In gesprek

Er zijn agrarische ondernemers in Nederland die hier al volop aan werken, ze produceren hernieuwbare energie maar proberen ook die energie tijdelijk op te slaan of toe te passen in hun bedrijfsvoering. Hierbij lopen zij als pioniers tegen verschillende belemmeringen aan.

Een groep van zo’n 20 van deze pioniers - uit de sectoren akkerbouw en veehouderij – is via het innovatienetwerk BoerEnEnergie aan de slag gegaan om deze zaken te identificeren en oplossingen hiervoor in kaart te brengen. Zij gaan medio december over deze belemmeringen in gesprek met zowel de beleidsambtenaren als met de netwerkbeheerders De thema’s hiervoor zijn:

 

1. Dubbele energiebelasting rem op energieopslag door landbouwbedrijven;
2. Congestie voorkomen door afschakeling door de netbeheerder toe te staan;
3. Nettarieven belemmeren flexibiliteitsdiensten door landbouwbedrijven;
4. Stimuleren van (gezamenlijke) lokale opslag en conversie;
5. Lokale opwek rechtstreeks lokaal kunnen gebruiken;
6. Stimuleer creatieve tussenoplossingen bij aanleg zonneparken;
7. Groen gas uit eigen vergister zelf mogen gebruiken;
8. Verlagen van de investeringskosten in de infrastructuur voor ondernemers.

 

Rol van de landbouw

Wouter Veefkind, projectleider Duurzame Energie bij LTO Noord: “We hopen natuurlijk op een goed en constructief gesprek met de beleidsambtenaren. Het zou mooi zijn als ze de verzoeken op deze en andere thema’s verder willen brengen in hun organisaties en dat uiteindelijk (een paar van) de knelpunten worden omgezet in kansen. Dan kan de landbouw daarmee nog beter bijdragen aan de energietransitie.”