Met lokaal warmtenet stap richting aardgasvrij Aldwâld

  • PPS Energie en Landbouw

Op agrarische daken kun je veel zonnepanelen plaatsen, toch blijven veel daken van stallen en schuren nog onbenut. Eén van de redenen is dat het elektriciteitsnetwerk de (grote) hoeveelheid centraal opgewekte duurzame energie niet aan kan. Daardoor is er geen mogelijkheid om decentraal nog meer duurzame energie op het net te leveren. Dit is ook het geval met de kabel Kollum 13, een elektriciteitskabel die van Kollum langs Oudwoude naar Ee loopt. Meer mensen zouden hier duurzame energie willen produceren maar dat kan het elektriciteitsnet niet aan.

Warmtenet als oplossing

Bij lokaal geproduceerde zonne-energie is het van belang dit direct te verbruiken om zo de elektriciteitskabel te ontlasten. In de praktijk werkt dit niet altijd zo omdat er ook elektriciteit nodig is op momenten dat de zon niet schijnt. Uit onderzoek van Liander en een masterstudent van de TU Eindhoven blijkt dat een warmtenet mogelijk een oplossing kan zijn voor het opslaan van lokaal opgewekte duurzame energie in warmte. Alle betrokken partijen willen binnen het project Proeftuin Aardgasvrije Wijken onderzoeken wat hiervoor nodig is om dit tot een succes te maken.

Regiopilot PPS Landbouw en Energie

Het initiatief vloeit voor uit een regiopilot van de PPS Energie en Landbouw. De vereniging Noardlike Fryske Wâlden onderzoekt samen met het buurtinitiatief Aldwâld Van Aardgas Los of het mogelijk is om met een warmtenet lokaal opgewekte elektriciteit om te zetten in warmte zonder dat hiervoor het bestaande elektriciteitsnetwerk hoeft worden verzwaard. Hiervoor gaan zij samen met de gemeente Noardeast-Fryslân aan de slag met een aanvraag om een proeftuin Aardgasvrije Wijken te worden.

Oudwoude

De huishoudens in Oudwoude zouden kunnen worden aangesloten op dit warmtenet en met de warmte hun huizen kunnen verwarmen. Dan is er geen aardgas meer nodig. In Oudwoude is er een enthousiaste groep bewoners die wil helpen om het dorp aardgasvrij te maken én de opbrengsten in het dorp te houden. Janny Cnossen “Wij willen graag het heft in eigen handen hebben en houden en zien een kans om deze energietransitie tot een succes te maken. Daarvoor zijn we ‘Aldwâld van Aardgas Los’ gestart. Voor en door het dorp!”

Programma Aardgasvrije Wijken

Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is bedoeld om initiatieven op het gebied van aardgasvrij, isolatie en warmtetransitie te stimuleren. Hiervoor is vooral procesgeld beschikbaar. Procesgelden zijn nodig omdat er vaak veel voorwerk moet gebeuren om tot een uitvoeringstraject te komen. Gemeenten moeten aanvrager zijn van een PAW-aanvraag en trekken deze kar. Samen met lokale initiatiefnemers kan er dan gewerkt worden aan een haalbaarheidsplan die bij voldoende animo en kosteneffectiviteit kan worden uitgevoerd in een vervolgproject.