Mogelijkheden groene ammoniakproductie op boerenerf

  • PPS Energie en Landbouw
  • Natuur, Klimaat en Energie

Groene ammoniakproductie op het boerenerf, is dat mogelijk? Agrarische ondernemers in de Hoeksche Waard stelden deze vraag naar aanleiding van de toegenomen kosten van kunstmest.

friesland-69

TNO, een van de projectpartners van ‘PPS Energie en Landbouw’ bracht onlangs een rapport uit over decentrale kunstmestproductie, waarbij drie technologieën zijn geëvalueerd in zes verschillende businesscases.

Drie technologieën

  1. Productie van ammoniak via groene waterstof en het Haber-Bosch proces middels NFUEL-technologie en verdere verwerking tot kunstmest (ammoniumnitraat, calcium-ammoniumnitraat, ammoniumfosfaat, en ureumammoniumnitraat);
  2. Nitraatproductie via oxidatie van stikstof uit lucht en verdere verwerking tot kunstmest;
  3. Productie van een NH4-rijke waterige oplossing uit afvalwater middels membraan capacitieve de-ionisatie (MCDI).

De NFUEL-technologie is commercieel beschikbaar, de andere technologieën zijn nog in ontwikkeling.

Uit de studie blijkt dat het gebruik van duurzame ammoniak als grondstof voor de productie van kunstmest op een schaal van 1000 ton per jaar (1,5 MW NFUEL) economisch niet haalbaar is. De kostprijs van de productie van duurzame ammoniak is hoger dan de kostprijs van fossiele ammoniak. Uit de economische analyse blijkt dat voor de productie van duurzame ureum minimaal 20.000 ton per jaar duurzame ammoniak productie nodig is om economisch haalbaar te zijn. In de toekomst kan het kostprijsverschil kleiner worden door CO2 belasting, verbeteringen in het Haber-Bosch proces en kostenverlaging van de elektrolyse installatie.

Een veelbelovend alternatief is de productie van op nitraat gebaseerde meststoffen via luchtoxidatie op 30-50 kW schaal. Ten opzichte van kunstmestproductie uit duurzame ammoniak heeft deze methode economische voordelen en is de implementatie eenvoudiger. De faciliteit kan werken met de bestaande netaansluiting op boerderijen (maximaal 55 kW). In tegenstelling tot duurzame kunstmestproductie met behulp van de 1,5 MW NFUEL-technologie, is een gezamenlijke investering met meerdere boeren bij dit alternatief niet nodig.

Een veelbelovend alternatief is het produceren van op nitraat gebaseerde meststoffen via luchtoxidatie op 30-50 kW schaal. Naast economische voordelen ten opzichte van kunstmestproductie uit duurzame ammoniak, is de implementatie ook eenvoudiger. De faciliteit kan werken met de bestaande netaansluiting (maximaal 55 kW) op boerderijen en een gezamenlijke investering met meerdere boeren, zoals het geval is voor de duurzame kunstmestproductie met behulp van de 1,5 MW NFUEL technologie, is niet nodig.

Hier vind je het rapport

Over PPS Energie en Landbouw

De agrarische sector is een cruciale partij in de Nederlandse energietransitie. Met ‘PPS Energie en Landbouw’, waarbij LTO Noord een van de partners is, geven we invulling aan de rol van de landbouw in de energietransitie.

Wij hebben namelijk de ruimte om hernieuwbare energie in voldoende omvang te produceren. De grootste uitdaging hierbij is het lokaal afstemmen van de productie van duurzame energie op de vraag (in tijd en omvang). Daarnaast is opschaling van het huidige productievermogen aan duurzame energie door de landbouw essentieel om een robuuste bijdrage te kunnen leveren aan het lokaal afstemmen en schakelen.

Meer gebruikmaken van duurzame energie betekent een extra verdienmodel, een bijdrage aan duurzaamheid en het positief beïnvloeden van het imago van de agrarische bedrijfsvoering. Dat is goed voor ons allemaal!