Over dit project
De regio Foodvalley en Veluwe is wat betreft de landbouwproductie voornamelijk gericht op veehouderij. Onder andere de pluimveehouderij, kalverhouderij en biologische landbouw zijn sterk vertegenwoordigd. Een deel van de boeren heeft echter problemen om het hoofd boven water te houden vanwege afnemende marges, veranderende of beperkende regelgeving en toenemende maatschappelijke druk om negatieve effecten op de leefomgeving te verminderen. Hierdoor zijn ze op zoek naar nieuwe en duurzame verdienmodellen. Voor een toekomstbestendige, duurzame landbouw en voedselproductie in de regio Foodvalley is het nodig om de huidige wijze van productie aan te passen.
De gemeenten in Regio Foodvalley werken, samen met andere overheden, aan een transitie van het voedselsysteem. Hierin werkt de agrarische sector meer circulair, is gezonder en staat in betere verbinding met ketenpartners en de maatschappij. Regio Foodvalley wil de komende 10 jaar een proeftuin zijn en blijven met innovatie- en experimenteerruimte. De ontwerpateliers zijn één van de middelen om dit te onderzoeken.
3 tot 5 deelnemers gaan 2 dagdelen lang met experts brainstormen over mogelijke perspectieven. De perspectieven krijgen de vorm van een (ontwerp) bedrijfsplan, gebaseerd op duurzame verdien- en bedrijfsmodellen waarmee de deelnemer jarenlang vooruit kan. Het is de bedoeling dat de bedrijfsplannen die voortkomen uit de ontwerpateliers andere agrarisch ondernemers in de regio prikkelen, inspireren en aan het nadenken zetten.
Over de deelnemers
De deelnemers, gevestigd in de gemeenten: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Nijkerk, Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Wageningen, hebben interesse in natuurinclusieve kringlooplandbouw. Zij hebben vragen over hoe hun bedrijf toekomstbestendig te maken is met (elementen van) natuurinclusieve kringlooplandbouw, een bijdrage aan behoud en versterking van biodiversiteit en het sluiten van lokale/regionale kringlopen. Zij staan open voor nieuwe ideeën en denken na over mogelijke oplossingen op deze vraagstukken.
Deelnemers hebben bedrijven die liggen in of op enkele kilometers afstand van Natura-2000 gebieden, en komen uit verschillende sectoren. Hierdoor zijn zij representatief voor een grote groep agrariërs in de regio Foodvalley en Veluwe.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Regio Foodvalley.