Voorbeelden van toepassingen van agroforestry bomen zijn:
- Notenbomen;
- Fruitbomen;
- Bomen voor houtproductie;
- Voederbomen;
- Energiebomen.
Hoe draagt agroforestry bij aan het verdienmodel?
“Agroforestry kan op verschillende manieren bijdragen aan je verdienmodel”, zegt Michaela. “Het zorgt voor een nieuwe inkomstenstroom, het heeft een positief effect op eenjarige gewassen, ze brengen producten voort (vruchten of hout) en bepaalde bomen hebben een goede voederwaarde voor vee.”
Over de positieve effecten op gewassen zegt Michaela: “Houtige gewassen hebben positieve effecten op eenjarige gewassen of grasland. Denk aan het creëren van microklimaat of een bijdrage aan het verminderen van ziekte en plagen. De verwachting op korte termijn is dat ecosysteemdiensten die agroforestry levert ook voor inkomsten gaan zorgen (biodiversiteit, koolstofvastlegging). Ook werken bomen positief op het beschikbaar stellen van nutriënten en het bevordert de waterhuishouding (meer organisch stof en bodemleven) . Voederbomen zijn bomen met een goede voederwaarde voor het vee.
Voor wie is agroforestry geschikt?
Michaela zegt: “Agroforestry is in principe geschikt voor ons allemaal, maar ik adviseer ondernemers om zich er eerst in te verdiepen. Als zij na oriëntatie tot de conclusie komen dat het past bij hun bedrijfsvoering, grondsoort en bij zichzelf als ondernemer, dan is het zeker mogelijk om agroforestry toe te passen. Het is vooral belangrijk dat je er tijd en energie in steekt, maar dat geldt ook voor andere teelten en dieren.”
“Vanzelfsprekend is niet elke boom of elke teelt geschikt in elke situatie. Er zijn nogal wat keuzes waarmee je rekening moet houden, denk aan: grondsoort, type teelt of afzetmogelijkheden. Hierin kunnen wij adviseren.”
Wat zijn andere voordelen van agroforestry?
“Agroforestry past heel goed bij de huidige tijdsgeest, waarin we ontdekken dat landschapselementen en houtige gewassen in positieve zin bijdragen aan klimaat- en biodiversiteitsvraagstukken. Bomen hebben veel voordelen voor de bodem, biodiversiteit, koolstofvastlegging, schaduw voor dieren en organische stof in de bodem.”, aldus Michaela.
Speelt agroforestry een rol in toekomstige wetgeving?
“Dit is natuurlijk speculatie.”, zegt Michaela. “Maar er is een bossenstrategie waarin bomen een belangrijke rol hebben, dit is beleid van het Ministerie van LNV. In het 7e Nitraatactieprogramma zijn er ook elementen van agroforestry te vinden, notenteelt in bufferstroken wordt hier letterlijk genoemd. Commercieel gezien kun je CO2 compensatie gebruiken om meer bomen aan te planten bij agrarische ondernemers. Er is zeker nog lobbywerk te doen, waardoor het voor agrarische ondernemers aantrekkelijk kan worden om agroforestry toe te passen. Struikelblokken zijn lokale wetgeving waar een open landschap wenselijk is of de mogelijkheid bestaat van archeologische waarde. Daarnaast moeten bomen op percelen niet leiden tot minder hectare waardoor de bemestingsruimte lager wordt. Fruit- en notenbomen zijn vrij van kapvergunning en herplantingsplicht, maar dat geldt niet voor andere bomen. Ook zijn er kansen voor CO2 vastlegging.”
Interesse?
Heb je interesse in agroforestry of heb je vragen over dit onderwerp? Laat het ons dan weten via deze link!
Een aantal provincies hebben bestaande initiatieven en netwerken.