Over dit project
Aanleiding
Een energiepolder is een soort energyhub, waarbij bijvoorbeeld agrarische ondernemers hun verbruik kunnen afwisselen met het gebruik op het industrieterrein. Omdat afnames complementair aan elkaar zijn ontstaat er een balans.
We denken dat we met behulp van deze energiepolder een flinke stap kunnen maken als het gaat om een energieneutrale landbouw en een energieneutraal (omliggend) gebied.
Waarom een collectief energiesysteem?
Agrarische ondernemers die vooral investeren in zonnepanelen benutten niet jaarrond de volledige capaciteit van de energie-infrastructuur. De zon schijnt helaas vaker niet, dan wel. Door de energie-infrastructuur maximaal te benutten kunnen de kosten voor verzwaring per opgewekte energie-eenheid verminderen, dit betekent dat we verbruik en opwek zoveel mogelijk direct en lokaal op elkaar willen afstemmen.
Door op collectief niveau een energiesysteem te ontwerpen kunnen we rekening houden met zowel individuele belangen als de belangen van de regio. Het gewenst eindresultaat is het stapsgewijs verduurzamen van de totale energievoorziening van bedrijven en gebouwen in de Hoeksche Waard tegen de laagst mogelijke kosten.
Stappenplan
- Startbijeenkomst voor agrarische ondernemers;
- Inventarisatie door middel van bedrijfsbezoeken bij geïnteresseerde agrarische ondernemers en overige ondernemingen in het buitengebied van Numansdorp en Klaaswaal (start zomer 2024);
- Uitvoeren quickscans en maken rapportages obv bedrijfsbezoeken (najaar 2024);
- Startbijeenkomst voor ondernemers op industrieterreinen (najaar 2024);
- Mogelijkheden voor opwek en afzet inventariseren bij industriegebieden in Numansdorp en Klaaswaal;
- Werksessies ter inventarisatie van de mogelijkheden (begin 2025);
- Conceptontwerp maken op basis van de inventarisatie, in samenwerking met agrarische en niet agrarische ondernemers én de lokale bevolking;
- Presentatie aan betrokkenen en belanghebbenden.
Mogelijkheden onderzoeken tijdens werksessies
De eerste agrarische ondernemers hebben hun data aangeleverd, zodat we op basis van die data de eerste rapporten konden opstellen. De overige rapporten volgen de komende periode.
Wanneer we alle data binnen hebben kunnen we deze samenvoegen. Tijdens werksessies in groepsverband, waarbij zowel agrarische als niet-agrarische deelnemers aanwezig zijn, onderzoeken we de mogelijkheden op basis van de data.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit project kun je mailen naar Jasper Sweere, projectleider energie, bij LTO Noord via: jsweere@ltonoord.nl
Aanvullende informatie vind je op de website van Gemeente Hoeksche Waard