Eerste resultaten programma Boer aan het Roer gepresenteerd

  • Boer aan het roer

Binnen de Regio Deal Foodvalley trekken Rijk en regio samen op om de transitie naar een duurzaam en gezond voedselsysteem te versnellen, onder meer via het project Boer aan het Roer. De Regio Deal Foodvalley levert een waardevolle bijdrage aan oplossingen van urgente maatschappelijke opgaven op het gebied van landbouw en voeding zo bleek tijdens een digitale stakeholdersbijeenkomst. Ook de eerste resultaten van het programma zijn gepresenteerd.

2326 vleesvee 1920

In 2020 is de uitvoeringsfase van de Regio Deal Foodvalley gestart en inmiddels zijn de eerste prestaties geleverd. Er is veel belangstelling voor deelname onder agrariërs, ondernemers en organisaties uit de regio waardoor het programma nu flink vaart krijgt. Marc Hameleers, Manager Regioportefeuille bij het ministerie van LNV, complimenteerde de partners hiervoor tijdens een stakeholdersbijeenkomst in april. “Ik zie een brede betrokkenheid om dit programma tot een succes te maken. Alle partners slagen erin het gezamenlijke belang voorop te stellen. Deze Deal verdient dat ook”. Vanwege de Covid-maatregelen is de planning iets aangepast, maar dat heeft geen consequenties voor het uiteindelijke verloop van het programma.

Integrale benadering

Er is in de regio heel wat animo voor de proeftuin Boer aan het Roer voor innovaties in de landbouw; meer dan 70 agrariërs en 45 erfbetreders meldden zich inmiddels voor deelname. De tot nu toe ingediende innovaties zijn in twee rondes beoordeeld door expertteams. Dick Heederik, hoogleraar Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht en binnen de Regio Deal verantwoordelijk voor dit thema, licht toe. “Bij onze beoordeling staat de integrale benadering voorop; innovaties moeten op meerdere dimensies positief effect hebben. Daarnaast toetsen we de innovaties op neveneffecten. Deze brede blik helpt ons de meest kansrijke maatregelen voor een toekomstbestendige landbouw te selecteren.”

Boer aan het Roer

In subsessies werd verder op de thema’s van de Regio Deal ingegaan. Fije Visscher (kalverhouder en bestuurder bij LTO Noord) en Jan Workamp (PEC) gingen daar in op een lopende pilot binnen de proeftuin Boer aan het Roer. De pilot betreft een innovatieve kalverstal op het gebied van ammoniakreductie. Het publiek werd uitgenodigd om mee te denken over de integrale benadering van deze pilot; wat zou dit bijvoorbeeld kunnen opleveren voor het maatschappelijk draagvlak van de sector, of het verdienvermogen van de kalverhouder?

Sterke samenwerking

De Regio Deal Foodvalley staat niet op zich. De samenwerkingspartners van de Regio Deal koppelen hun aanpak zoveel mogelijk aan bestaande programma’s gericht op urgente maatschappelijke opgaven zoals de aanpak van stikstof en fijnstof, kringlooplandbouw en overgewicht. Gedeputeerde Bruins Slot van de provincie Utrecht is enthousiast over de samenwerking. “Het is goed om te zien hoe er dwarsverbanden ontstaan. We kijken over gemeente- en provinciegrenzen heen en weten goed de koppeling met landelijke en regionale opgaven te maken."

Meer informatie 

Landbouwnetwerk Regio Foodvalley wil de motor zijn binnen de regionale landbouwtransitie, waarvoor in 2017 de basis is gelegd door onder meer LTO Noord. Maar liefst 25 partijen zijn aangesloten.  Bekijk op de website van Boer aan het Roer een video van de stakeholdersbijeenkomst.