Enthousiast over de spotsprayer: 'Dit is de toekomst'

  • Landbouwportaal Noord-Holland
  • Bodem en Water

Tot 95% minder middelengebruik en een hogere opbrengst van zijn gewas. Teler Martijn Laan uit Wieringerwerf is zeer te spreken over de spotsprayer die hij dit jaar inzette voor onkruidbestrijding in de uien. Samen met coach Paul Hooijman besprak hij hoe hij de machine optimaal kon benutten.

“Spotspraying leek me een mooie techniek om onkruid te bestrijden, die al echt toepasbaar is in de praktijk”, vertelt Martijn Laan. Hij teelt tulpen en uien in Wieringerwerf. “Dat blijkt ook echt zo te zijn. Ik reed er dit jaar mee in de uien en zag dat ik enorm veel middelen bespaarde, op sommige percelen wel 95%. Dat was al heel mooi, maar het grootste voordeel was het geen rem op de groei van de uien zelf zette.”

Spotsprayer ontziet hoofdgewas

De spotsprayer herkent onkruiden al in een vroeg stadium, vertelt Paul Hooijman, coach gewasbescherming bij het Landbouwportaal. “Als de camera in de machine een onkruidgewas opmerkt, geven de spuitdoppen heel gericht vloeistof af. Ze spuiten dus alleen op dat plekje. Dat is echt anders dan bij volveldsspuiten, daarbij raak je ook altijd het gewas zelf. Dat gewas loopt dan ook achterstand op. Met een spotsprayer voorkom je dat.” 

Overleggen met iemand met kennis

Martijn Laan overlegde met coach Paul Hooijman over de aanschaf van de spotsprayer en hoe hij er het beste resultaat uit kon halen. “Paul is zelf akkerbouwer, weet veel van gewasbescherming en van de spotsprayer-techniek. Ik was blij dat ik vooraf kon sparren met iemand met zoveel kennis,” vertelt hij. “Dat voorkomt dat je onnodig de fout in gaat.” 

Razendsnelle ontwikkeling

De spotsprayer-techniek ontwikkelt zich razendsnel, vertelt Hooijman. Veel aandacht gaat nu uit naar het verzamelen van data. “De machine moet de onkruiden en gewassen in elk groeistadium kunnen herkennen en bijvoorbeeld ook bij elke lichtval.”

Steeds meer gewassen

Op dit moment zijn er data beschikbaar om met de spotsprayer te rijden in de zaaiuien, witlof, bieten, wortels en ook in grasland. Martijn Laan verzamelde zelf dit jaar nieuwe data, door met de machine door de tulpen, knolselderij en veldbonen te rijden. “Met die data kunnen algoritmes worden ingericht om de spotsprayer straks ook in deze gewassen te gebruiken.”

Echt de toekomst

Onkruidbestrijding met deze technologie is echt de toekomst. Martijn Laan: “De regels rond gewasbeschermingsmiddelen zullen strenger worden. Met deze nieuwe technologie kunnen we de teelt van bollen en uien op termijn in de benen houden. Het zorgt voor een gezond gewas en een milieutechnisch goed resultaat.” 
Het is te vergelijken met de vorkheftruck, meent Paul Hooijman. “Veel ondernemers dachten vroeger: heb ik die echt nodig? Nu kun je niet meer zonder. Zo zal ook met de spotsprayer gaan.” 

Super compliment

Van andere agrarische ondernemers kreeg Martijn Laan al positieve reacties op de spotsprayer. De mooiste reactie was die van zijn 82-jarige opa, akkerbouwer in ruste. “Hij kwam kijken bij de uienoogst en was verbaasd hoe schoon het perceel was: ‘Het bestaat niet dat je hier niet met de hand hebt gewied!’ zei hij. Hij kon niet geloven dat het alleen machinaal was gedaan. Dat was wel een super compliment.”

________________________________

Subsidie voor aanschaf spotsprayer

De aanschaf van een spotsprayer vraagt een investering van rond de 150.000 euro. Daarop komt een jaarlijks abonnement voor het gebruik van de data. 

Via het Landbouwportaal Noord-Holland is er tot 10.000 euro subsidie voor aanschaf van een spotsprayer. 
Paul Hooijman ziet ondernemers die de spotsprayer samen gebruiken. Dat vraagt wel een goede timing, weet hij. “Rijden kan alleen bij windstil weer, anders verwaait het middel teveel. Maar de voordelen zijn groot: een hoge reductie van middelen en een beduidend een hogere gewasopbrengst.” 
 
Wilt u eens van gedachten wisselen met een coach Gewasbescherming over een spotsprayer? U kunt een afspraak maken via de website [https://landbouwportaalnoordholland.nl/index.php?r=project%2Frequest-coach] of via de Helpdesk van het Landbouwportaal, 088- 888 66 30.

De camera van de spotsprayer herkent onkruiden (rood) tussen de uien (groen)