‘Voor de agrarische sector is het DAW één van de hulpprogramma’s waarmee we als sector elk jaar een stapje beter kunnen worden. Waarbij het draait om de vrijwillige inspanning, maatwerk en met keuzevrijheid voor wat past bij jouw bedrijfsvoering of gebied’, stelt Joris Baecke, portefeuillehouder Bodem en Water bij LTO Nederland en voorzitter van het Bestuurlijk Overleg DAW.
Aanpakken, toepassen, experimenteren, versnellen en investeren. Termen die passen bij het DAW en daarom als titels boven de berichten in het jaaroverzicht staan. Net als inspiratie, inzicht, laten zien en delen. Titels die aansluiten bij het DAW Kennisprogramma, waarin het draait om het delen en verspreiden van voor boeren praktisch en relevante kennis.
Vanzelfsprekend of bijzonder
‘Wat ik mooi vind om te lezen, is dat in het jaaroverzicht nadrukkelijk terugkomt hoeveel er wordt samengewerkt in het DAW. Dat is voor betrokkenen misschien heel vanzelfsprekend. Ik blijf het bijzonder genoeg vinden om te benoemen. Alle partners – van boerenorganisaties tot ministeries - binnen het DAW hebben belang bij schoon en voldoende water en een gezonde bodem’, zegt Baecke.
Massa maken
Vooruitkijkend naar de komende jaren wenst Baecke – zelf akkerbouwer in Zeeland – dat een groeiende groep boeren het DAW weet te vinden. Voor een investeringsregeling, bodemadvies, deelname aan een studiegroep of project of om kennis en inspiratie op te halen bij een DAW Demobedrijf of velddemo. ‘Die slag naar meer deelnemers moeten en willen we blijven maken. Het DAW heeft genoeg te bieden. Tegelijkertijd moet er aan de beleidsmatige kant een slag geslagen worden om doelen haalbaar te houden. Realistische doelen helpen om ondernemers gemotiveerd te houden.’