Melkveehouder deelt zijn ervaringen met directzaai mais in gerstland

  • Deltaplan Agrarisch Waterbeheer
  • Bodem en Water
  • Zuid-Oost Veluwe
  • Regio Oost
  • Gelderland

Melkveehouder Henri Kloosterboer probeerde afgelopen seizoen directzaai van mais uit in geoogst gerstland. Leidde dat tot een betere oogst? En de staat van de bodem? Henri deelt zijn ervaringen vrijdag 22 november met ons in Voorst. Ook ondernemer Henk Brugman is aanwezig, hij voerde een soortgelijke proef uit.

mais in geoogst gerstland

Minimale grondbewerking

Bij directinzaai wordt de grond niet of weinig bewerkt; er is in dit geval direct in geoogst gerstland ingezaaid. De verwachting is dat de bodemstructuur en wortelstructuur beter behouden blijft. Dit kan leiden tot minder verdamping van water en verminderen van erosie van de bodem. Het vermindert ook nutriëntenverlies omdat het actieve bodemleven in stand wordt gehouden. Op deze manier zaaien drukt mogelijk ook de kosten van diesel en gewasbeschermingsmiddelen.

Kennisbijeenkomst 22 november 

Henri Kloosterboer deelt zijn ervaringen van mais telen met minimale grondbewerking en maximale bodembedekking op de bijeenkomst van 22 november. Ook ondernemer Henk Brugman is hierbij aanwezig, hij voerde een soortgelijke proef uit. Expert Theo NIeuwenhuis verzorgt een klein onderdeel theorie over nut en noodzaak van geen tot minimale grondbewerkingen.  

Wil je hierbij aanwezig zijn? 

De bijeenkomst vrijdag 22 november vindt plaats op Landgoed Beekzicht in Voorst (Beekzichtweg 42a, Voorst) en start om 10.00 uur. Meer informatie en aanmelden kan via de website van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. 

Velddemo's Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

Deze bijeenkomst wordt gehouden in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Vanuit het DAW worden velddemo’s in samenwerking met loonwerkers georganiseerd. Het doel hiervan is om kennis uit te wisselen tussen loonwerkers en agrariërs op het gebied van een gezonde bodem en nutriëntenbenutting. Meer weten over het DAW? Klik hier!