Evalueren en leren
De evaluatie van het DAW Kennisprogramma bevestigde de relevantie van het programma voor de uitdagingen op het gebied van water en bodem. Met meer dan 100 interviews met boeren, tuinders en telers werd duidelijk dat 84% van de deelnemers van projecten nieuwe kennis heeft opgedaan en bijna 60% zag nieuwe mogelijkheden om hun bedrijfsvoering aan te passen. Loeffen: ‘Kennis opdoen en bewustwording zijn voorwaardelijk om stappen te zetten.’
Kennisdeling en innovatieve projecten
In 2024 werden verschillende nieuwe initiatieven gelanceerd, zoals de podcastserie Bodem in Beeld, waarin boeren hun ervaringen met duurzaam bodembeheer delen. Boeren, tuinders en telers konden bovendien gebruikmaken van een N-mineraalmeting, die hen helpt om efficiënter te bemesten en zo de stikstofuitspoeling te verminderen. Boeren in het veenweidegebied Alblasserwaard kregen inzicht in het grondwatersysteem van hun percelen door peilbuizen. En in Limburg werd met preitelers gewerkt aan het verbeteren van stikstofgebruik in de teelt.
Experimenteren en coaching
De DAW Impulsregeling geeft de mogelijkheid om te experimenteren, kennis op te doen, te meten en te monitoren. Zo werd in het project Vooruit Boeren rond de Voorsterbeek geëxperimenteerd met compostthee om de bodem te verbeteren. Ook werden melkveehouders in de regio Hollandse Delta gecoacht om erfemissie te verminderen. De persoonlijke benadering van deze coaching werd door de telers als zeer waardevol ervaren.
Jaaroverzicht 2024
Het jaarverslag geeft een duidelijk beeld van de energie en vastberadenheid die in de sector gestoken wordt om de waterkwaliteit te verbeteren en duurzaam bodembeheer te bevorderen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan het DAW jaaroverzicht 2024.
Bron:
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer