Projecten via het Ondernemersfonds Meppel voor boeren in Meppel

  • Zuid-West Drenthe
  • Regio Noord
  • Drenthe

LTO Noord-afdeling Zuid-West Drenthe start via het Ondernemersfonds Meppel met acht projecten voor agrariërs. ‘We zetten bijvoorbeeld in op het stimuleren van weidevogelbeheer, duurzame energie en asbestsanering’, vertelt voorzitter Jacob Bakker.

Via het fonds dragen alle ondernemers in Meppel bij aan activiteiten in de gemeente en stad. De sinterklaasintocht, versiering en kerstverlichting tijdens de feestdagen zijn hier voorbeelden van. ‘We dragen jaarlijks een deel van onze onroerendezaakbelasting af aan het fonds’, legt Bakker uit.


Volgens de afdelingsvoorzitter wordt de inleg van de diverse sectoren gescheiden gehouden. De inleg van de vijftig agrarisch ondernemers in en rondom Meppel bedraagt 10.000 tot 12.000 euro op jaarbasis. ‘Het fonds is minder geschikt voor onze sector. Toch willen we dat ook agrariërs er meerwaarde uit halen.’ Daarom is besloten deze reserves zoveel mogelijk te besteden aan projecten en doelen waar de agrarisch ondernemers profijt van hebben.


Zo startte de afdeling eerder met een asbestsaneringsproject. ‘In het begin liepen de aanmeldingen vlot binnen’, weet Bakker. ‘Maar nu er geen verplichting is om asbest te saneren, is de snelheid eruit. Toch krijgen we ieder jaar nog drie tot vier aanmeldingen van agrariërs die hiermee aan de slag willen.’

Weidevogelbeheer

De komende periode zet de afdeling vooral in op projecten gericht op weidevogelbeheer, duurzame energie, verkeersveiligheid, de mogelijkheid om kosteloos afval op te ruimen en het project ‘Bezem door de middelenkast’.

‘Voor weidevogelbeheer is er veel animo’, ervaart de afdelingsvoorzitter. Een collega-boer kwam met dit idee. ‘Wij boeren in een ‘wit gebied’. Dat betekent dat agrariërs geen weidevogelbeheerpakketten en -vergoedingen kunnen aanvragen. Maar veel ondernemers zijn wel geïnteresseerd hierin en willen zich graag inzetten voor de weidevogels. Om hun een beetje tegemoet te komen, krijgen zij voor ieder nest op hun percelen een vergoeding. Op die manier proberen wij hen te stimuleren.’

De afdeling werkt hierin samen met stichting Vogelwerkgroep Vliegvlug. Ook de valkenkasten die via het Ondernemersfonds Meppel beschikbaar werden gesteld, konden op veel animo rekenen. ‘Bijna alle valkenkasten zijn verzegd’, weet Bakker.

Ook hierin werkt de afdeling samen met stichting Vogelwerkgroep Vliegvlug. ‘De kasten voor deze roofvogels worden geplaatst op boerenerven. Op die manier kunnen we heel natuurlijk de vogelpopulatie in stand houden en ervoor zorgen dat er minder overlast is in stallen en voeropslagen. Zo is de valk bijvoorbeeld de natuurlijke vijand van mussen en spreeuwen’, legt de afdelingsvoorzitter uit.

Afval inleveren

Door de inzet van LTO Noord-afdeling Zuid-West Drenthe kunnen agrariërs in en rondom Meppel opnieuw kosteloos afval inleveren. ‘Het inleveren van landbouwplastic was altijd gratis, maar die tijd is voorbij. In samenwerking met de Werktuigenvereniging Nijeveen bieden we agrariërs de mogelijkheid om jaarlijks tot een bedrag van 200 euro kosteloos landbouwplastic, puin en restafval in te leveren. Daarnaast gaan we met diergeneesmiddelen en chemisch afval aan de slag.’

Voor de investering in duurzame energie kunnen agrarisch ondernemers een factuur indienen bij de lokale afdeling.
‘We vergoeden eenmalig een bedrag van maximaal 500 euro per deelnemer. Dat is misschien niet veel op een investering, maar hopelijk een extra stimulans om toch te investeren in een warmtepomp of bijvoorbeeld een frequentieregelaar.’ 

Bakker roept agrarisch ondernemers in en rondom Meppel op om ook zelf met ideeën te komen voor projecten.