5 vragen aan: Femke van den Broek

  • Zuid-West Drenthe

In de rubriek ‘5 vragen aan … ‘ kun je kennismaken met de bestuursleden van LTO Noord afdeling Zuid-West Drenthe. Zij stellen zichzelf voor, vertellen over de afdeling en wat zij voor jou als lid doen.

Deze week is het de beurt aan Femke van de Broek:

Ik ben Femke van den Broek, 22 jaar en woon in Zuidwolde. Ik woon met mijn ouders op een melkveebedrijf met 80 melkkoeien. In augustus ben ik begonnen met afstuderen, ik volg in Leeuwarden de studie Dier – en Veehouderij. In mijn vrije tijd help ik graag op het melkveebedrijf van mijn vriend.

Tijdens mijn werk als monsternemer bij CRV, kwam ik bij bestuurslid Nico Neppelenbroek op het bedrijf. Hij vroeg mij of ik interesse had in het bestuurswerk. Ik heb een paar keer (online) vergaderingen bijgewoond en zo ben ik in het afdelingsbestuur van afdeling Zuid-West Drenthe gekomen.

Mijn eerste indruk is dat het een actief bestuur is: het bestuur pakt zaken op. Ook is het een gezellige groep mensen. Dit is mijn eerste bestuursfunctie, ik moet nog groeien in mijn rol als bestuurder.

Vertellen wat we doen

Ik vind het belangrijk dat er meer waardering voor de landbouw komt: de boeren als voedselmakers. Veel mensen hebben geen idee waar hun voedsel vandaan komt. Tijdens mijn studie heb ik onderzoek gedaan en enquêtes afgenomen bij jongeren. Men denkt bijvoorbeeld dat melk uit een pak komt.

Het is belangrijk om te vertellen wat we doen, om de kennis bij mensen te vergroten. En zo hopelijk de waardering te laten groeien. Ik heb bij mijn vorige opleiding ook meegewerkt aan een boerderijeducatieproject, waarbij kinderen naar de boerderij kwamen. Ze vonden het geweldig.

Toekomstperspectief voor jonge boeren

Ook vind ik het belangrijk dat jonge ondernemers een beter toekomstperspectief krijgen. Het is nu lastiger om een bedrijf te starten, het inzetten van bepaalde wet – en regelgeving moet dat beter maken. Zodat ook de jonge generatie toekomst heeft en ook een eerlijke prijs krijgt voor de producten die zij produceren.

Mijn boodschap aan leden is: geef het vooral aan als je iets kwijt wilt aan ons als bestuur.