Zestig leden namen een kijkje achter de kippenstaldeur bij Eric en Klazien van Drie. Nu een lege ruimte omdat de oude kippen weg zijn en de nieuwe vijf weken later na schoonmaken en ontsmetten komen. Voor de familie wordt dat proces nog niet gehinderd door vogelgriep, maar het is wel een punt van zorg. ‘Ze hopen dat ze hun dieren mogen gaan enten. Ook het Convenant dierwaardige veehouderij stelt de familie voor uitdagingen’, leerde afdelingsbestuurder Aukje Jager deze avond.
Het bedrijf houdt 35.000 dieren. Ze komen binnen als ze twintig weken oud zijn, waarna ze na enkele weken eieren leggen. Tot ze 61 weken zijn, heeft elke kip er 180 gelegd. Bevrucht, want op de elf hennen loopt er één haan. De eieren zijn niet voor consumptie, maar worden twee keer per week opgehaald, vaak voor export. De eieren worden uitgebroed in een broedmachine waar er na 21 dagen een kuiken uitkomt.
‘Nadat onze voorzitter het kort over de actualiteiten heeft gehad, maakte de gastheer er een avondvullend programma van. Het is lang gezellig gebleven. Dat is goed, want het sociale aspect is belangrijk’, zegt Jager.