‘Positief, ondanks de zorgen’

  • West-Friesland

Boeren uitkopen, ratten bestrijden, de energieprijzen en gewasbeschermingsmiddelen. Allemaal onderwerpen die dankzij een strak gehanteerde voorzittershamer voorbij konden komen op de jaarvergadering van LTO Noord-afdeling West-Friesland.

‘Er waren tachtig mensen. Dan kun je de discussie niet laten gaan, dat is niet meer te volgen. Dat was bij de vergadering voor onderafdeling Stede Broec anders. Maar daar zaten we maar met twintig om een ronde tafel’, vertelt LTO Noord-afdelingsvoorzitter Trude Buysman.

Het grote gezelschap betrok de kantine van Horizon Flower Family in Zwaagdijk, waar ook nog een rondleiding door het bedrijf was. Buysman was vooral verheugd ‘veel jongeren en een aantal vrouwen’ te zien.

‘Hoewel we er in West-Friesland minder mee te maken hebben, werd er wel gesproken over de drieduizend boeren die ermee moeten stoppen. Niemand heeft er veel vertrouwen in, omdat minder geld mag worden uitgegeven dan wordt aangeboden. Het gaat om 120 procent van de marktwaarde, maar de grond van die boeren is al afgewaardeerd’, stelt Buysman. ‘Er werd meegeleefd. Iedereen wil dat we als boeren één zijn en vindt dat we elkaar moeten vasthouden.’

De emotie dichter bij huis zit ‘m in de energietarieven en contracten. ‘Gerbera’s en chrysanten liggen al stil. Die kun je ook in maart planten. Een gemiste teelt, maar ze vragen te veel energie. Tulpen gaan wel door. Vanuit Kenia wordt wel een grote levering babyroosjes verwacht. Een concurrent voor de tulpen, omdat ze ongeveer dezelfde grootte, lengte en prijs hebben. Het is de vraag hoeveel kwekers nog overeind blijven’, aldus Buysman.

Volgens de afdelingsvoorzitter zijn er leden die graag boerderijmolens willen, maar lang niet overal zijn die toegestaan. Samen met LTO Noord wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor een grote windmolen. ‘Daar was wel animo voor onder de aanwezigen.’

Ongediertebestrijding

Andere onderwerpen die de tongen losmaakten, waren het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen (‘er is geen goed alternatief’), de meters grond langs de waterkant die niet meer mogen worden gebruikt, de wildschade door ganzen (‘het gaat naar de 1 miljoen euro per week toe voor Noord-Holland’) en de muizen en ratten die per 1 januari niet meer door de boeren en tuinders zelf mogen worden bestreden.

‘Voorheen zat dat bij je spuitlicentie in, maar dat wordt gewoon ingetrokken. Moet je voor 350 euro per jaar een bedrijf gaan inhuren of zelf een cursus gaan volgen die herhaald moet worden?’, vraagt Buysman.

‘Al met al een onzekere situatie’, vat de afdelingsbestuurder samen. ‘Ondanks de zorgen blijven we positief en kijken we naar kansen. Ik zeg altijd dat je omhoog moet kijken. Daar schijnt de zon en op de grond liggen de problemen. Ik denk dat we dat kunnen, omdat we het wel gewend zijn de broekriem aan te moeten halen. Zeker in de tuinbouw.’

Bron:

Nieuwe Oogst