Na eerst een rondleiding over het bedrijf te hebben gehad konden de huisartsen aan tafel voor het diner waarvoor alleen lokale producten werden gebruikt. Alle producten kwamen van bedrijven uit West-Friesland, van de drank tot het toetje.
Na de bloemkoolsoep met paling vertelde Cees Neefjes, dieetkok bij het Dijklander ziekenhuis, hoe de eetgewoontes in de afgelopen 1000 jaar zijn veranderd. Pas na 1800 zijn we suiker en zout gaan gebruiken, voor die tijd werd alles op smaak gebracht met kruiden. Een arts had men vaak niet nodig want met maagpijn ging je naar de kok die wel een kruid wist dat daartegen hielp. Ook nu worden er in het Dijklander ziekenhuis weer meer kruiden gebruikt en worden er veel workshops voor patiëntengroepen gegeven. Niet iedereen heeft voordeel bij het gebruik van kruiden en gezonder eten maar 50% van de patiënten bemerkt dat hun gezondheid verbetert.
Na de rundvleesstoofpot met gewokte broccoli en diverse salades kwam Feike van der Leij, lector Health & Food bij Hogeschool InHolland, aan het woord. Er wordt op dit moment veel onderzoek gedaan naar voeding en de relatie met gezondheid. Zo weet men dat mannen de eiwitten die in de voeding zitten heel anders gebruiken dan vrouwen. Vooral voor de ouder wordende mens die thuis woont is voedsel heel belangrijk. Veel van deze mensen zijn ondervoed. Dit is niet te zien in het gewicht maar ze hebben een tekort aan vitaminen en mineralen, hierdoor worden ze vatbaarder voor ziektes. Het diner werd afgesloten met hangop en stoofpeer.
Het was een goede bijeenkomst waar afspraken zijn gemaakt tussen LTO Noord en de huisartsen. De huisartsen zullen met vraagstukken over voeding contact zoeken met LTO Noord. Ook wilden een aantal huisartsen met patiëntgroepen een agrarisch bedrijf bezoeken en daar samen met de patiënten het gesprek over voeding aangaan.
Al met al was het een heel geslaagd diner dat werd georganiseerd in het kader van de Dutch Food Week en de ‘Thank a Farmer Day’.