‘Met een vergister kan de mestafzet de grens over’

  • Sudwest Fryslân

Hoe kan nattigheid voor boeren soms ook een uitkomst zijn? Nou, als die samenvalt met een ledenbijeenkomst. Op het land kan niet worden gewerkt en dat schroeft de opkomst bij de algemene ledenvergadering op, weet Jolmer de Vries.

De voorzitter van LTO Noord-afdeling Súdwest Fryslân kon zich verheugen op zeventig tot tachtig bezoekers.

‘Niet alleen het weer, maar ook de locatie speelt een rol bij de hoge opkomst’, is de overtuiging van De Vries. De afdeling kwam bij elkaar op het erf van de familie Schaap in Tirns. De familie melkt 190 koeien met drie robots en heeft een mestvergistingsbedrijf. ‘Je ziet die compressoren altijd wel staan, maar je weet eigenlijk niet wat daarbinnen precies gebeurt. We hebben echt een kijkje in de keuken gekregen’, zegt de afdelingsvoorzitter.

Mest hygiëniseren

Doordat de vergister de mest hygiëniseert, mag deze over de grens worden afgezet. Dat klinkt aantrekkelijk, nu de mestafzet voor grote kopzorgen zorgt bij boeren. ‘De enige andere oplossingen zijn grond bijkopen, als het er is en dat financieel lukt, of meer mest op voorraad houden met extra silo’s. Anders moeten we Nederland vergroten met inpoldering’, zegt De Vries.

Toch ziet de voorzitter het niet snel gebeuren dat alle leden aan de mestvergister gaan, buiten de vier die er al een hebben. ‘Dat hangt af van de regelingen die er zijn. En als ze er al zijn, dat er geen correctie op komt, nadat je je hebt ingeschreven en alles van de baan gaat.’

Bron:

Nieuwe Oogst