Op 8 november kregen 65 leerlingen van het Ecolyceum een unieke inkijk in het Sallandse boerenleven. Tijdens hun bezoek aan zes boerderijen leerden ze over duurzame voedselproductie, dierenwelzijn en hoe lokaal geproduceerd voedsel op hun bord belandt.
De bezochte boerderijen waren:
- Mariahoeve, Oxe ๐ฎ
- Pluimveebedrijf Grootentraast ๐
- Varkenshouderij Groot Koerkamp ๐ท
- Melkgeitenhouderij De Witte ๐
- Natuurlijk Boerenbeheer Menkveld โ๏ธ
- Zorgboerderij bij Tjoonk ๐ป
De boeren deelden met enthousiasme hoe zij duurzaamheid toepassen in hun bedrijfsvoering. "De leerlingen stelden veel goede vragen en toonden echt interesse in ons werk," vertelde een van de boeren.
Terug op school werkten de kinderen aan een presentatie over wat ze hadden geleerd. Deze presenteerden ze later op de middag aan de boeren, die speciaal naar de school kwamen om de resultaten te zien.
Hoewel de ingrediënten voor de pannenkoeken niet afkomstig waren van de bezochte boerderijen, werden ze geleverd door andere Sallandse producenten:
- Melk van Boerderij Erve 't Overweg, Diepenveen ๐ฅ
- Eieren van legkippenbedrijf Grootentraast, Schalkhaar ๐ฅ
- Spek van Ammervelder Vlees Elshof ๐ฅ
- Meel van Maalderij Bökkers Mölle, Olst ๐ฅ
- Boter van De Knapenvelder, Raalte ๐ช
Ouders van de leerlingen bakten met deze ingrediënten heerlijke pannenkoeken als afsluiting van de dag.
De leerlingen kijken terug op een inspirerende en smakelijke ervaring. "Ik heb nu echt een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij ons eten," zei een van hen enthousiast. Met volle buiken en een schat aan nieuwe inzichten over duurzaam voedsel was het project een groot succes.