LTO Noord-afdeling Ljouwert gaat in verzet tegen waterzorgtarief

  • Ljouwert

Zonder rioolaansluiting meebetalen aan de waterzorgheffing die de gemeente Leeuwarden van plan is in te voeren? Als het aan LTO Noord ligt niet. Om dit plan van burgemeester en wethouders te laten struikelen in de gemeenteraad worden vanuit de belangenbehartiging alle zeilen bijgezet.

Voor velen zal de term waterzorgheffing nieuw zijn. Dus een korte uitleg is op zijn plaats. Rioolheffing is voor inwoners die op het riool zijn aangesloten altijd een vast element van de gemeentelijke belasting geweest. De gemeente Leeuwarden wil dit tarief opsplitsen in een riooltarief (voor onderhoud van het rioolstelsel) en een waterzorgtarief. Met die laatste opbrengsten wordt er ruimte gemaakt voor regenwater en krijgt dit een tijdelijke plek. Het regenwater wordt bij piekbuien opgevangen en in tijden van droogte gebruikt. 

De kneep in het geheel zit hem in wie dit moet betalen. Voorheen waren dat alleen de mensen die zijn aangesloten op de riolering. Daardoor ontliepen boeren in het buitengebied deze heffing. In het nieuwe plan gaat dat niet op. Het is namelijk de bedoeling dat het waterzorgtarief door alle inwoners van de gemeente wordt betaald. Dus ook door degenen die niet op de riolering zijn aangesloten. Enige voordeel dat ze behouden, is de uitsluiting voor het riooltarief. 

‘We betalen al genoeg aan het waterschap’, stelt Jan Hemeltjens strijdvaardig. Hij is voorzitter van de afdeling Ljouwert van LTO Noord. Namens de afdeling sprak Symen Tamminga de raadsleden van Leeuwarden toe om zich vooral opnieuw te beraden op het voorstel. En die oproep heeft gehoor gekregen. De gemeenteraad zou in oktober al een besluit nemen, maar dat is nu uitgesteld. 

Hemeltjens gaat niet mee in de redenering van burgemeester en wethouders dat iedereen gebaat is bij een goede bereikbaarheid van de stad. ‘Hoe vaak komen wij daar? Het is alleen in het voordeel van de inwoners daar. Ik zie niet in waarom iedereen moet meebetalen. Het is een doelbelasting waar wij in principe geen voordeel van genieten.’

Daarnaast wijst hij op de torenhoge onroerendezaakbelasting waarmee agrariërs worden belast. ‘Er is een enorme scheefgroei ontstaan tussen gebouwd en ongebouwd. Wij betalen al veel meer en bij ieder verhogingspercentage wordt dat verschil nog groter.’

Brief aan de raad

Diezelfde zienswijze heeft regiomanager Paul Bos van LTO Noord in een brief aan de gemeenteraad onderstreept. Hij spreekt daarin over een ‘onevenredige belasting van de agrarische sector en/of het buitengebied’. Bos stelt voor dat het scenario waarin deze groep niet meebetaalt verder wordt uitgewerkt. 

Hemeltjens hoopt dat de lobby een positieve uitwerking krijgt en wil andere afdelingen binnen LTO Noord waarschuwen. ‘Deze tariefsplitsing is een advies vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Leeuwarden pakt dit nu op, maar andere gemeentes volgen vast. Dus krijgen meer afdelingen hiermee te maken.’

Bron:

Nieuwe Oogst