Dennis Sneijder van Agrifirm Exlan vertelde over de CO2-footprint van melk. ‘De zuivelindustrie is bereid extra toeslagen te betalen voor melk met een lagere footprint, dus dat leek ons interessant’, licht afdelingsvoorzitter Kees Hemminga die keuze toe.
Zo’n praktisch onderwerp wordt altijd gewaardeerd. De boeren die aan Royal FrieslandCampina leveren zijn er al langer mee bezig, maar ook andere zuivelorganisaties sturen erop. Sneijder vertelde in het eerste deel vooral over wat het CO2-emissie van melkproductie bepaalt, wat het effect is van de pensfermentatie hierin en het energieverbruik van het bedrijf. In het tweede deel ging het over hoe je hier invloed op kunt uitoefenen. De boeren die het best scoren doen het over de hele linie goed, concludeert Hemminga.
Zo’n 25 melkveehouders bezochten de avond. ‘Meer dan 90 procent van de leden uit de afdeling zijn melkveehouders, dus we zoeken altijd of een algemeen onderwerp of eentje over de melkveehouderij. En dat er zoveel van deze veehouders in het gebied zijn is nu ook een groot onderwerp van gesprek. Want ‘waar kunnen we de mest nog kwijt’, vraagt iedereen zich af. Er zijn al weinig akkerbouwers in het gebied, maar ook zij raken plaatsingsruimte kwijt’, besluit Hemminga.
Bron:
Tekst: Kristel van Veen, Nieuwe Oogst | Foto: Rens Hooyenga