Kleine windmolens straks ook mogelijk in gemeente Alphen aan den Rijn

  • Groene Hart
  • Zuid-Holland

Boeren en tuinders in en rondom Alphen aan den Rijn kunnen binnenkort duurzame energie opwekken met kleine windmolens op hun erf. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft nieuw beleid vastgesteld na een uitgebreid participatieproces, waarbij LTO Noord nauw betrokken was.

Kleine windmolen

Dit uitgebreide proces sluit aan op de eerdere studie van LTO Noord naar de rentabiliteit van boerderijmolens (gefinancierd door LTO Noord fondsen). De animo van boeren en tuinders is groot, jaren geleden hebben verschillende ondernemers gepoogd een vergunning aan te vragen.

LTO Noord is blij met deze ontwikkeling. "Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de verduurzaming van onze regio. Het stelt boeren en tuinders in staat om een grotere bijdrage te leveren aan de opwekking van duurzame energie," zegt Ton van Schie, bestuurder bij LTO Noord.

Belangrijk is dat geïnteresseerde agrarische ondernemers een participatietraject met hun omgeving doorlopen voordat zij een windmolen mogen plaatsen. Ook moeten zij al zonnepanelen op hun terrein hebben.

Boeren en tuinders die overwegen een kleine windmolen te plaatsen, worden aangemoedigd om contact op te nemen met de gemeente voor verdere informatie en begeleiding bij het participatietraject.

Deze stap markeert een belangrijke mijlpaal in de verduurzaming van het landelijke gebied rondom Alphen aan den Rijn en biedt nieuwe kansen voor lokale energieopwekking door boeren en tuinders.