LTO Noord maakt bezwaar tegen plan Heerlijk Haringvliet

  • Goeree - Overflakkee

LTO Noord heeft bezwaren geuit tegen het ontwerpbestemmingsplan 'Heerlijk Haringvliet' van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zo benadrukken wij dat dit gebied oorspronkelijk was bedoeld voor natuurontwikkeling en een zoetwaterkanaal, maar nu worden er plannen gemaakt voor woningbouw, windenergie, en recreatie.

zuid-holland-06

De gemeente heeft het plan drastisch gewijzigd ten opzichte van de oorspronkelijke afspraken en heeft geen nieuwe openbare aanbesteding uitgevoerd, wat volgens ons wel wettelijk vereist is.

Na het lezen van het ontwerpbestemmingsplan Heerlijk Haringvliet van de gemeente Goeree-Overflakkee voorzien wij dat de geplande woningbouw de landschappelijke kernkwaliteiten van het gebied aantasten, met mogelijke negatieve gevolgen voor flora en fauna, zoals vogels. Bovendien zal de verkeerssituatie ernstig veranderen, met risico's voor landbouwverkeer.

Het provinciale beleid is gericht op woningbouw binnen bestaande bebouwde gebieden, terwijl waardevolle landschappen beschermd moeten blijven. De plannen passen niet binnen dit beleid. Ook het onttrekken van landbouwgrond voor andere doeleinden staat haaks op de behoefte om landbouwgrond te behouden, aangezien er al grote druk is op beschikbare grond.

Wij verbazen ons er ook over dat er geen milieueffectrapportage uitgevoerd hoeft te worden. Hoe kan de impact nu juist worden ingeschat vragen wij ons af. Samengevat zijn wij van mening dat het ontwerpbestemmingsplan 'Heerlijk Haringvliet' niet in overeenstemming is met het huidige provinciale ruimtelijke- en natuurbeleid en dat het in strijd is met eerdere afspraken. Wij verzoeken de gemeente om geen goedkeuring te verlenen aan het plan en de huidige bestemmingen in het gebied te respecteren.