In de brief werden de aanwijzing van nutriëntenverontreinigde (NV) gebieden besproken.
LTO Noord en KAVB hebben in een brief aan Waterschap Hollands Delta hun zorgen geuit over de strenge regels voor stikstof en fosfaat in de regio. Deze brief volgt op lezingen van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, waarin de aanwijzing van nutriëntenverontreinigde (NV) gebieden werd besproken.
Eerder stuurde LTO Noord al een brief naar het waterschap, maar de antwoorden daarop roepen nieuwe vragen op. Wij willen weten waarom Goeree-Overflakkee strengere normen hanteert dan nabijgelegen gebieden zoals de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Volgens het waterschap komt dit door de typering van sommige wateren als brak, waarvoor strengere stikstofnormen gelden.
LTO Noord en KAVB vragen waarom Waterschap Hollands Delta zich aansluit bij het Rijn-West verband, terwijl buurwaterschap Scheldestromen soepelere normen toepast. We willen weten wat het effect zou zijn als Hollands Delta dezelfde aanpak zou volgen.
Ook stellen wij vragen over de haalbaarheid van de huidige normen, vooral omdat boeren al veel maatregelen hebben genomen, zoals het aanleggen van bufferstroken en plantenrijke oevers. We willen duidelijkheid over de invloed van stedelijke gebieden op de meetresultaten en waarom sommige natuurgebieden worden meegeteld in de landbouwrapportages.
LTO Noord en KAVB benadrukken de grote impact van de aanwijzing van NV-gebieden op boerenbedrijven. Ze vrezen dat de huidige strenge normen onhaalbaar zijn, zelfs als alle boeren zouden stoppen met hun activiteiten. Dit zou de bereidheid van boeren om mee te werken aan waterkwaliteitsverbetering ondermijnen.
We pleiten voor een herziening van de huidige aanpak en vragen om een constructief overleg met Waterschap Hollands Delta om tot een werkbare oplossing te komen voor het nutriëntenbeheer in de regio.